Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besnik Gashi gör basket roligt igen

/

Basket uppfanns 1891 av kanadensiske James Naismith. Idag är det den mest utövade sporten i hela världen. Falun är inget undantag.

Annons

Men om vi backar tillbaka tiden ett par år. Då hade Falu basket endast 10-15 aktiva. Nu har klubben ny styrelse och idag lever sporten igen. Drygt 40 ungdomar tränar och spelar för klubben. En stor orsak till uppsvinget heter Besnik Gashi. En kille med rötterna inom backhoppning, som numer tränar två U14-lag, pojkar och flickor. Varje måndag och fredag tränar pojkar och flickor gemensamt i Haraldsboskolans idrottshall. På tisdagar och torsdagar har flick- och pojklaget varsin träningsdag på Lugnet. Besnik jobbar på att få fler ungdomar att intressera sig för basket.

– Jag är ute i skolor och försöker få ungdomar att komma till våra träningar, säger Besnik. Jag leder basketlektioner i skolorna och hoppas att fler intresserar sig för basket.

Besnik lägger all sin tid på att träna ungdomar i basket.

– Jag har själv sysslat på med backhoppning, och jag har haft underbara tränare som tog hand om mig, och det tycker jag är jätteviktigt. Basket är ett jättebra verktyg att få ungdomar att göra någonting som är kul, och att få motionera. Idag har vi en kille med på träningen som har bott i Sverige i fem månader. Här får han komma in i laget och få nya kompisar och gemenskap. Men det roligaste med att få göra det här är att få arbeta med yngre barn och guida dem bra och rätt i livet.

När DT ansluter till måndagens gemensamma träning ligger en dånande ljudmatta i hallen. Ett gäng ungdomar har dragit fram en trampolin till en av korgarna. Men är man för liten för att dunka bollen i nätet får man ta till alla knep man kan. Under tiden har assisterande tränaren Lars Lundin börjat sortera och dela ut matchkläder.

– Det blir nog finare på bild i tidningen, säger Lars.

Utanför dörren till hallen, i koridoren, sitter Besnik och skriver ner några övningar som ska nötas in på träningen. Men allt beror på hur många som dyker upp. Den här kvällen är det 20 ungdomar som dundrar fram i hallen. Klockan 17 är det dags för genomgång av dagens pass, den ena efter den andra ansluter och Besnik kan inleda.

– Jag försöker vara ganska hård, och lära dem disciplin och rätt och fel på alla sätt jag kan, säger Besnik. I dag är det U14-lagen som tränar, och då är det lite högre nivå till skillnad mot den yngsta gruppen där det är mer lek och att ha roligt med en boll. Här är det mer teknikträning och att passa rätt och att kunna dribbla i fart utan att tappa bort bollen, säger Besnik.

Falu basket spelar träningsmatcher mot Gävle, Ockelbo och Borlänge, och totalt brukar flicklaget spela 14 matcher på en säsong. Killarna spelar ungefär 6 matcher. På träningarna försöker Besnik att få med minst en ny övning, men det handlar också mycket om att repetera det man gjorde förra träningen.

– För mycket nya övningar med så unga människor blir det lätt rörigt, säger Besnik.

Vid en liten paus i träningen vill Besnik gå igenom nästa övning.

– Passa på att dricka vatten nu, uppmanar han.

– Men då måste vi fylla vattenflaskorna, svarar nästan hela gänget.

– Det hade ni kunnat göra innan träningen. Är det inte konstigt att ni kommer på det nu, frågar Besnik

Men snart står hela ligan där, med vatten i sina flaskor. Och tränare Besnik Gashi kan gå igenom nästa övning.

Mer läsning

Annons