Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsslaget lämnar in protestskrivelse till landsbygdsministern

/

Intresseföreningen Bergsslaget vill rädda kvar Bergsstaten i Falun.

Annons

Det är redan känt sedan tidigare att Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) flyttar Bergsstatens filialkontor i Falun till Luleå den första januari 2016. Intresseföreningen Bergsslagen motsätter sig beslutet och har nu skrivit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på Näringsdepartementet. De menar att staten måste ta sitt regionala ansvar.

– Staten har ju dragit ner på sin verksamhet överhuvudtaget i region Dalarna. Polisen omorganiseras, Skatteverket avvecklas, Arbetsförmedlingen dras ner på. Glesbygden straffas helt enkelt, säger Anders Edström, verksamhetschef för Bergsslaget.

– Vi vill att Bergsslagen ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig region. Då är det viktigt med en statlig närvaro.

Tidigare har Bergsstatens generaldirektör Lena Söderberg uppgett att omorganisationen bedöms vara en förstärkning och förbättring av tillståndshanteringen även för Bergsslagens gruvnäring. Anders Edström håller inte med.

– Vi är väldigt tveksamma till om det verkligen är fördelaktigt för Bergsslagen. Jag vet de har gjort en utredning, men vi tror inte det, säger han.

Världsledande företag inom gruvindustrin, så som Sandvik och Atlas Copco, finns lokaliserade inom Bergsslagens gruvindustri. Även om det är stora globala företag menar Bergsslaget att det krävs en lokal kännedom och förankring för att skötas framgångsrikt, då det bland annat är en komplicerad ägarbild av marken i Bergslagen. Gruvindustrin i Bergsslagen är också under utveckling, vilket då gör det ännu viktigare att Bergsstaten få stanna kvar enligt Anders Edström.

– Vi har en stor gruvindustri. Det är otroliga satsningar i Garpenberg, med 360 personer anställda. Det är en miljardindustri, och vi har flera prospekteringar i regionen, främst runt Ludvika. Det är framförallt symbolvärdet det handlar om, men vi ser en risk i att förlora kompetens också när Bergsstaten försvinner. Vi har haft ett bra samarbete med dem.

Annons