Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre bilförare av datorspel

/
  • Högskolan i Skövde har byggt en bilsimulator där bilkörning kan studeras. – Vi arbetar med att utveckla spel till körsimulatorn med utbildningsmoment där man har möjlighet att träna riskbedömning, säger Per Backlund, forskare vid högskolan i Skövde.

Annons

Att lägga ned mycket tid på dataspel kan löna sig när man ska ta körkort. Det visar en ny studie från Högskolan i Skövde som låtit 64 elever på tre olika trafikskolor svara på frågor om tv- och dataspelsanvändning. Därefter har deras bilskollärare fått sätta betyg på deras förmåga som bilförare.

- Det var tydligt att de elever som spelade ofta fick höga betyg, berättar Per Backlund som ligger bakom studien tillsammans med Henrik Engström och Mikael Johannesson.

Studien visade att elever med stor spelerfarenhet av olika slags racing-, action- och sportspel rankades högre till exempel vad gäller reaktionssnabbhet eftersom dessa elever ofta hade en väl utvecklad öga- handkoordination.

- Det var ganska väntat, tidigare studier pekat på ett sådant samband, säger Per Backlund

- Mer överraskande var resultaten som visade att elever med spelvana även tenderade att köra med större säkerhetsmarginaler. Det gå emot tidigare forskning som säger att datorspelare blir aggressivare som bilförare, säger Per Backlund som tillsammans med sina forskarkollegor nu arbetar med ett projekt för att införa körsimulatorer på körskolorna som en del av utbildningen.

Hans Tvetmark, stabschef, förarenheten på Vägverket i Borlänge tror att det kan vara möjligt att träna sig till snabba reaktioner i trafiken genom flitigt spelande på datorn.

- Vi använder redan simulatorer i viss förarutbildning, bland annat i riskutbildning, det är bra så länge det finns en bra pedagogisk läroplan i grunden, säger Hans Tvetmark som dock tror att den bästa träningen sker i verkligheten.

Mer läsning

Annons