Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bastun byns värmestuga

/
  • Järngäng. Varje lördag träffas de här. Gunnar Sahlin inne i hörnet har bastat sedan bastun öppnade 1931. Rolf Blauvert började 1955. Anders Andersson duschar och Hans-Erik Sandgren väntar på sin tur.

Annons

Det rycker ur skorstenen i det lilla röda huset intill bågbron.

Gunnar Sahlin har varit här och eldat en timme innan tidningen dimper ner. Han rapporterar belåtet om 95 grader inne i det allra heligaste.

Gunnar var tio år när han började gå hit.

- Vi fick inte komma till skolan annars. Läraren ville att vi skulle vara rena. Det kostade tio öre då, det var två i min klass som inte hade råd så då betalade läraren åt dem, berättar Gunnar.

På 1930-talet var det ofta dåligt med tvättmöjligheter hemma. Nu är den samvaron det som drar.

- Om hösten pratar vi jakt, nu på våren är det fiske. Och så blir det sådant som händer på byn. Fast inget direkt kärringprat, säger Gunnar Sahlin och Rolf Blauvert, som började bada 1955.

Hela lördagens eftermiddag pågår badet. Först kommer de äldre och medelålders, framåt kvällen blir det nedåt moppeåldrarna.

- Ja, det blir mer ungtuppar då. Siste man får väl stänga, säger Anders Andersson.

Fast på lördag är det sista sittningen på ett tag. Då stänger bastun för upprustning. De övriga pekar glatt ut Anders som byggmästare, men han hoppas att alla ställer upp. Bastun tillhör ju hela byn. Senast den rustades var på 70-talet. Den slitna miljön kan vara en anledning till att kvinnorna har slutat komma till gemensamma kvällar.

Nu ska golvet läggas om, toaletten rustas, duschrummet kaklas.

Men var ska herrarna ta vägen under tiden?

Jo, det löser sig. De har väl öppet i Bodabastun, helgdagar efter klockan två, konstaterar de lugnt.

Mer läsning

Annons