Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn i femman ska få bättre simvana

/

Annons

Utbildningsdepartementet har föreslagit tydligare krav för simkunnigheten i grundskolan. Enligt förslaget ska alla elever i årskurs fem ha god vattenvana. Det innebär att de vara trygga i vatten, kunna hantera nödsituationer, ha grundläggande kunskaper om bad, båt och isvett, samt kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

I den nuvarande kursplanen står det bara att de ska lära sig att simma och klara en nödsituation i vatten, utan någon ytterligare precisering.

- Jag undervisar mest barn i årskurs två och tre och trots att de haft lektioner varannan vecka är de inte så bra på att simma. De borde ha fler lektioner, i alla fall en gång i veckan så de blir säkrare. Det är inte bra om de får panik och sjunker som en sten mot botten. Jag hoppas förslaget går igenom, säger Malin Karlsson.

Undersökningar gjorda av Svenska Livräddningssällskapet har visat att simkunnigheten i Sverige blivit sämre sedan början av 1990-talet. Simkunnigheten är mycket låg bland barn i invandrartäta områden, men som det ser ut nu kommer inte skolorna att få några extra resurser för siminsatserna.

Regeringen fattar ett beslut om de nya kraven nu på torsdag eller nästa torsdag.

Se Webb-TV inslaget!

Mer läsning

Annons