Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balansen kommer i trygg vardagslunk

Svartnäskollektivet är en plats för människor som inte passar in och som på ett eller annat sätt inte klarar att leva upp till de krav samhället ställer. Ett stödboende där vägen framåt består i gemenskap, egenmakt, ansvar, ärlighet och uthållighet.

Annons

– Alkohol är ett av vårt samhälles största problem och de flesta som kommer hit är gifta med den drogen. Tanken med Svartnäskollektivet är att skapa ett lugn och något som i mångt och mycket ska påminna om en familj. Man ska bli sedd, få bekräftelse och känna sig trygg, förklarar Tommy Johansson som är verksamhetsansvarig.

I dag bor sju personer i stödboendet och han förklarar att det de har gemensamt är att de har svårt att få vardagen att fungera. Att de nu måste återerövra sin värdighet och finna sätt att leva som inte är så självdestruktiva.

– Det är en myt att tro att vi som arbetar och bor i Svartnäskollektivet är annorlunda än andra människor. Skillnaden är att vi har förlorat tilliten till oss själva och till andra människor och måste bygga upp våra liv från början igen. Förutsättningen för att lyckas med det är att inte ha bråttom.

I Svartnäskollektivet arbetar man tillsammans. Matlagning går efter rullande schema och de som har erfarenhet av olika yrken får möjlighet att hålla kunskapen vid liv.

– Här får man lära sig jobba på olika sätt och se vilka handlingar som ger sinnesro. Men också öva upp sin förmåga att kommunicera, att samtala. Att klara av att ge och ta konstruktiv kritik och försöka finna en balans i tillvaron. Där man får göra roliga och positiva saker som i sin tur ger energi att också kunna ta det som är jobbigt.

Tommy Johansson säger att man skulle behöva tänka efter mer då vi bygger och utvecklar det samhälle vi lever i. Att det skulle ge stora mänskliga vinster, men också vara samhällsekonomiskt mycket lönsamt.

– Rätten att få bestämma själv är så jävla viktig, det handlar om din värdighet, och när man rör sig mellan världarna som jag gör förstår man vinsten med att låta människor få vara med och lösa sina egna problem. Det är en rufsig process och den måste få ta tid. Men vi måste bli bättre på att försöka se till så att alla ryms och får plats efter de förutsättningar man har.

Mer läsning

Annons