Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både polisanmälan och JO-anmälan mot socialchefen nedlagda

Förra hösten polisanmäldes socialförvaltningens chef Ingalill Frank för sekretessbrott.
I samma veva upprättade socialnämnden också en JO-anmälan.
Båda har nu lagts ned.
– Misstanken var tillräckligt grundad, anser kommundirektör Dan Nygren.

Annons

PLUS: Ingalill Franks tårar - berättar om svåra tiden

I juli förra året fick socialchefen Ingalill Frank gå med omedelbar verkan. Bakom beslutet att avskeda Frank låg en utredning från revisionsföretaget KPMG, gjord på kommunrevisionens uppdrag. Bakgrunden var återkommande problem i en av socialförvaltningens arbetsgrupper, med anklagelser om mobbning.

I KPMG:s rapport riktades stark kritik mot socialförvaltningen och dess chef Ingalill Frank. KPMG har särskilt granskat rutiner för socialförvaltningens hantering i ett ärende med upprepad kränkande särbehandling och en misstanke om sekretessbrott i samband med detta.

"Granskningen finner det anmärkningsvärt att socialchefen inte vidtagit kraftfulla åtgärder långt tidigare för att komma tillrätta med de problem som funnits på arbetsplatsen... förvaltningens ledning har kraftigt brustit i sitt personalansvar..."

"Trots flera uppmaningar till socialchef så har denne valt att lämna uppgifter som denne haft, till en extern utredare som haft uppdrag från förvaltningen" skriver KPMG i en av rapporterna.

Det som framgick i rapporten överensstämde till viss del med tidigare kritik som bland annat anställda och fack riktat mot socialförvaltningen.

Med anledning av en rekommendation i KPMG-rapporten polisanmäldes Ingalill Frank för sekretessbrott.

Förundersökningen har nu lagts ner. Beslutet kom den 12 september. "Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats" stod det i beslutet.

– Det kom inte fram något i utredningen som kunde visa att någon gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Gun Britt Ström.

Kommunen gjorde även en JO-anmälan, som lades ner redan i september förra året. Eftersom polisanmälan gjorts ansåg JO att det nu låg på Polismyndighetens bord.

– JO är en extraordinär tillsynsmyndighet. Vi utreder inte om det redan utreds av ordinarie myndighet, förklarar byråchef Albert Johnson.

Anmälare var socialnämndens ordförande Christina Knutsson (S) och rubriceringen hos myndigheten var "ifrågasatt hantering av sekretessreglerad uppgift".

JO-anmälan var inte direkt riktad mot Ingalill Frank, utan socialnämnden hänvisar till KPMG-rapporten och "önskar en granskning av JO i detta ärende". Albert Johnson förklarar att det egentligen inte har betydelse:

– JO kan själv avgöras vad som ska granskas.

Kommundirektör Dan Nygren står fast vid att polisanmälan mot Ingalill Frank var rätt beslut.

– Det hade varit värre om vi hade brottsmisstankar men inte gjorde en polisanmälan. Misstanken var tillräckligt grundad, anser Dan Nygren och hänvisar till revisionsbyråns granskning.

Ingalill Frank fick ett avgångsvederlag på 18 månader i samband med uppsägningen.

– Kommunledningen har visat empati genom den uppgörelsen, anser Dan Nygren.

Att kommunen inte tog någon kontakt med Ingalill Frank i samband med att förundersökningen lades ned kommenterar Nygren såhär:

–Efter uppgörelsen har hon inte varit anställd och kommunen heller inte haft arbetsgivaransvar.

Kommundirektör Dan Nygren står fast vid att det var rätt att polisanmäla, då brottsmisstanke förelåg.

LÄS ÄVEN Socialchefen får gå och Både polisanmäls och JO-anmäls

Mer läsning

Annons