Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgå - eller bli utfryst

/

Avgå – eller du blir utfryst.

En blocköverskridande överenskommelse ska nu jaga bort Daniel Riazat och Vänsterpartiet från ordförandeposten i skolnämnden.

Regissör: kommunalrådet Johnny Gahnshag (S).

– Han uppmanade mig att avgå så att de ska slippa frysa ut mig eller ta det den mediala vägen, bekräftar Riazat om de uppgifter som kommit tidningen till handa.

Annons

Efter valet 2010 tillträdde Daniel Riazat som rekordung ordförande för skolnämnden i Falun – då endast 19 år.
Men striderna har varit många och när skolnämnden i höstas skulle fatta beslut om framtidens gymnasieskola valde Vänsterpartiet en helt egen linje som även gick emot skolförvaltningens förslag.
Nu har kommunalrådet Johnny Gahnshag tröttnat på Vänsterpartiet.
Bland annat har Gahnshag fört samtal med Maria Gehlin (FAP), Mikael Rosén (M) och Richard Holmqvist (MP) om problemen med Vänsterpartiet.
I måndags var därför Daniel Riazat kallad till ett möte med Gahnshag och Richard Holmqvist.
– Tillsammans med allianspartierna hade de kommit överens om att Vänsterpartiet inte kan ha ordförandeposten kvar. Anledningen var att vi inte kan skapa någon samsyn eftersom vi tycker annorlunda i många frågor, säger Riazat och fortsätter:
– Sen sa han (Johnny Gahnshag) "vi vill ju inte att det ska gå så långt att du ställs i kylan eller att vi ska ta det den mediala vägen. Därför säger vi det här nu så att det slipper bli obekvämt längre fram"
Nu ifrågasätter Daniel Riazat starkt den demokratiska aspekten i tillvägagångssättet.
– Jag trodde det var det som var meningen med olika partier – att man tycker annorlunda i vissa frågor. Det här var inte riktigt det som jag räknade med när jag blev aktiv inom kommunalpolitiken.
– Samsyn för mig är inte att alla tycker lika utan att man diskuterar och sedan beslutar en majoritet. Inte att alla ska tycka lika. Jag menar – vad är det för demokrati om man inte respekterar att olika partier kan tycka annorlunda i olika politiska frågor. Egentligen var det ju samma argument de drog när vi inte längre fick vara kvar i rödgröna samarbetet. Nämligen att vi tyckte annorlunda och det blev obekvämt, frågar sig Riazat.
Den unga skolnämndsordföranden är också kritisk till de hemliga mötena Gahnshag har hållit med Falupartiet och Moderaterna.
– Jag trodde inte att man kunde sjunka så lågt. Jag blev chockad att de hade haft möten med alliansen. Hade han (Gahnshag) sagt att de snackat, S och MP, då hade det varit annorlunda. Men att man tar in Moderaterna i det här – det är lågt gjort.
Trots den politiska stormen.
Några planer på att lämna sitt uppdrag har inte Riazat – oaktat den politiska orkan som åter är på väg in inom kommunpolitiken.
– Väljarna har röstat in Vänsterpartiet i fullmäktige och enligt överenskommelse har vi fått ordförandeposten i skolnämnden, säger Riazat och fortsätter:
– Jag är ordförande för barnens och personalens bästa. Jag jobbar inte för att bli omtyckt av Gahnshag, Rosén och kompani. Jag avgår inte.
Hur ska du kunna arbeta vidare under de här förhållandena?
– Jag har aldrig varit i den här situationen tidigare och får väl ta den som den kommer. Om de nu bestämmer sig för att göra som han (Gahnshag) har sagt – "att sätta ut mig i kylan – så får jag väl se hur jag ska gå till väga då, slutar Daniel Riazat.

Annons