Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Avdragen gynnar inte rätt grupper"

Annons

Någon form av subvention av tjänster som städning skulle han kunna tänka sig.

- Men i så fall ska man rikta det mot rätt grupper. Hade regeringen satsat på billigare tjänster till äldre och funktionshindrade hade det varit en bra reform, säger Jonny Gahnshag.

- Vi har massor med äldre som inte får biståndsbeslut från kommunen och de blir bara fler och fler. En subvention mot den gruppen hade också varit samhällsekonomiskt lönsam, eftersom det skulle minska fallolyckor med mera. Dessutom har ju pensionärer ofta lägre betalningsförmåga, fortsätter han.

Jonny Gahnshag håller med om att det kan vara svårt för familjer att få tiden att räcka till allt som måste göras.

- Men det är jämställdhetsfråga. Man ska inte kunna friköpa sig från ansvaret att jämställt dela på hushållsarbetet. Köper familjen hushållstjänster är den som slipper undan oftast mannen, säger han.

En tanke med förslaget är att flytta hushållstjänster från den svarta till den vita sektorn. En annan att skapa fler jobb. Jonny Gahnshag ger inte mycket för de argumenten heller.

- Det kommer fortfarande att vara "billigare" att ha en svart städhjälp. Så de som har det fortsätter, säger han.

- Och när det gäller arbetstillfällen. Det är inget fel på den här typen av jobb. Men om staten ska satsa åtskilliga miljoner, så ska det vara på utveckling och utbildning för Sveriges långsiktiga överlevnad.

Mer läsning

Annons