Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttio vill bygga nytt

Annons

Arrangörerna hade även bjudit in kommunen till träffen. Enligt Oskar Ahlzén är intresset stort för husbyggande.

-Det är fortfarande väldigt stort och har varit det under ett stort antal år. Det är ett stort intresse att komma och lyssna på vad kommunen har för framtida exploateringsplaner, tomtsläpp och frågor kring tomtkön. Man är även intresserade av olika hustyper.

Handelsbankens bedömning är att reporäntan (styrräntan) kommer att toppa ut på fem procent i slutet på år 2008.

-Reporäntan ligger på tre procent i dag. Handelsbankens bedömning är att den i slutet på år 2007 ligger på fyra procent.

-I ett historiskt perspektiv har snitträntan legat på 4,75 procent så vi befinner oss fortfarande på en låg räntenivå, det tyder på att folk borde ha möjlighet att spara och amortera på sina lån.

Enligt Oskar Ahlzén så ligger boendekostnaden för ett nybyggt hus på cirka 10000 kronor, i detta ingår även räntekostnaden, driftskostnader och en del i amortering. Kostnaden är beräknad på att man lånar cirka 2,3 miljoner kronor.

-Det är viktigt att folk är medvetna i sina beräkningar. Att man räknar på att klara av en räntekostnad på cirka sex till sju procent. Man bör lägga på cirka 1500 kronor i amortering eller sparande i sin budget. Om driftskostnader eller ränta stiger så har du 1500 kronor att spela på.

En fördel med att bygga nytt är också att det då inte är någon fastighetsskatt under de första fem åren - och under de kommande fem åren är skatten halverad. Man kan också räkna med att det blir en lägre driftskostnad på ett nytt hus.

KÄLLA: HANDELSBANKEN I FALUN GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons