Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att växa med uppgiften

/
  • Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, blev känd för sin handlingskraft efter katastrofen i Sydostasien 2004. I går föreläste hon om hur organisationer bäst klarar sig igenom en kris.Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, blev känd för sin handlingskraft efter katastrofen i Sydostasien 2004. I går föreläste hon om hur organisationer bäst klarar sig igenom en kris.Foto: Kjell Jansson
  • Foto: Kjell Jansson
  • Foto: Kjell Jansson
  • Foto: Kjell Jansson

Annons

Halv fem på annandagen 2004 väcktes Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, av ett telefonsamtal.

- Det ligger bilar och guppar i hotellpoolen sa rösten. Min första tanke var att det var ett knäppt skämt eller en krisövning, säger Lottie Knutson som snart förstod allvaret, reste sig upp och gjorde sitt jobb som hon uttrycker det.

Svenska folket tyckte att hon gjorde mer. Hennes handlingskraft och raka besked levererat med mycket empati tiden efter tsunamikatastrofen i Sydostasien har gett henne utmärkelser som årets yrkeskvinna, landets mest beundrade kvinna och årets informationspris.

I går var hon på plats i Falun för att inspirera människor i arbetslivet hur man gemensamt kan hantera kriser och växa med uppgiften.

- Risken att ditt företag drabbas av en flodvågskatastrof kanske inte är överhängande men det finns mycket annat som kan sätta press på arbetsplatsen. Kriser drabbar alla företag, skillnaden är hur vi hanterar den och kommer ur den, säger Lottie Knutson som menar att en förberedd organisation är den som klarar sig bäst.

Med utgångspunkt i de egna erfarenheterna efter tsunamikatastrofen ger Lottie exempel på hur man kan hålla ihop en organisation under en kris, där prestigelöshet, flexibilitet och att lita på magkänslan är återkommande råd. Men också mer konkreta som att upprätta en gemensam mediapolicy, hålla telefonlistor aktuella och förse de anställda med enkla krismanualer.

- Finns en gemensam grund är det lättare att under stark press fatta rätt beslut.

Mer läsning

Annons