Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åse ny ledare för armén i Falun

/

Annons

- Jag kommer direkt från storstadsregionen, så det är ett lugnare tempo här och det är skönt, säger Åse Divert, som i söndags tog över Iréne Hällbergs roll som kårledare för Frälsningsarmén i Falun.

Åse Divert är född och uppvuxen i Kungsängen utanför Stockholm. Under sina 26 år inom Frälsningsarmén har hon haft kårledaruppdrag i allt från Östersund i norr till Ystad i söder. Dalarna är dock ett ganska outforskat territorium än så länge.

- Under min officersutbildning 1978 hade jag visserligen praktik i Rättvik och Mora, men i Falun har jag bara varit och semestrat en gång tidigare, säger hon och berättar att hon, när hon fick uppdraget i Falun, inte visste särskilt mycket mer om staden än att det fanns en gruva. Än har hon dock inte besökt den.

- Men det får väl bli av nu.

Som avkoppling gillar Åse att gå långa skogspromenader med New Founlandshunden Bilbo, och att umgås med sin familj. Tillsammans med maken Bertil, även han aktiv inom Frälsningsarmén, har hon fem barn. De två yngsta bor fortfarande hemma och följde med i flytten till Falun. Andra intressen är sömnad och att resa.

- Nu senast flög vi till London, men annars har vi en husbil som vi reser runt med. I Hollad har vi varit mycket, ända sedan barnen var små. Vi brukar ta med oss cyklar, för det är ett underbart land att cykla i, berättar hon.

Sin första kontakt med Frälsningsarmén fick hon när hon gick i åttan. En ny flicka började i klassen och bjöd med Åse på ett föreningsmöte.

- Jag som, hade haft en helt oreligiös uppväxt, blev väldigt fascinerad av den trygghet som tron innebar för dem som var där. "Det vill jag också ha", tänkte jag, och på den vägen är det.

Vilka frågor hon vill satsa på i Falun har hon inte hunnit få klart för sig ännu. Barn och ungdomar ligger henne varmt om hjärtat, men falukåren är ganska liten och har en hög medelålder.

- Det skulle vara roligt att satsa mer på ungdomsverksamhet, men främst måste man se till var behoven finns. Det är de hjälpsökande som avgör var resurserna läggs.

Fakta: Åse Divert

Ålder: 49 år

Bor: Precis inflyttad till Falun från Södertälje

Familj: Maken Bertil. Barnen Anna, 27, Mathias, 25, Magdalena, 23, Daniel, 19 och Amanda, 17. Hunden Bilbo.

Gillar: Naturen, min familj och att resa.

Gillar inte: När människor talar illa om varandra bakom ryggen och när de har förutfattade meningar om saker och inte tar reda på hur det verkligen ligger till.

Motto: Gör så gott du kan.

Mer läsning

Annons