Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag med lokal prägel

I morgon lördag är det Arkivens dag. I Falun är årets tema skola där gamla skolfoton och skolmaterial visas.
– De som besöker oss har förhoppningsvis ett genuint intresse av lokal historia säger Björn Pierrou från arkivcentrum Dalarna.

Annons

Andra lördagen i november varje år arrangeras Arkivens dag runt om i Sverige. I Falun blir det i år med en lokal anknytning.

Årets tema heter: Återblick i skolans värld där besökarna får ta del av gamla arkivdokument från olika skolor inom Falu kommun. Två av dem är Bergslagets praktiska skolor och Bergskolan i Falun där den sistnämnda räknas som den första ingenjörsutbildningen i Sverige då den verkade så tidigt som i början av 1800-talet.

Björn Pierrou, från Arkivcentrum Dalarna säger att de brukar ha ett lokalt tema istället för ett rikstäckande tema på arkivens dag:

– Det brukar gå bäst. De som besöker oss har förhoppningsvis ett genuint intresse av lokal historia.

På väggarna trängs det porträtt på eleverna som gått på de olika skolorna inom Falu kommun och Björn Pierrou fortsätter att knyta an till det lokala intresset:

- Jag tror att många skulle tycka det var jättekul att hitta familjemedlemmar bland alla kort.

En av många bilduppsättningar besökarna får ta del av

Gamla geometriska ritningar från elever

Förberedelserna är i full gång inför lördagens Arkivens dag.

Det kommer också att bli filmvisning. Två gamla filmer där de gamla skolorna Bergslagens praktiska skolor och Domnarvets industriskola i Borlänge blir porträtterade. Båda filmerna är från 40- respektive 50-talet.

Varför just valet föll på att visa arkiv från skolor i länet förklarar Björn Pierrou att det handlar om såväl materialtillgång som intresse:

– Vi ställer oss frågan, finns det ett lokalt intresse? Har vi ett bra material att visa? I detta hus finns det tre arkiv och om alla har material att visa så kan vi börja bygga på något. Vi vill ha en gemensam plattform, det blir tydligare och klarare då.

Håkan Hansson och Inga- Britt Johansson från Falu Kommun samt Ulf Engquist och Björn Pierrou från Arkivcentrum Dalarna ligger bakom årets utställning:

Utställningen i samband med arkivets dag börjar nu på lördag den 12 november vid Arkivcentrum Dalarna i Falun från klockan 11-15. Besökare kommer även kunna ta del av utställningen hela nästa vecka då ett urval av utställningen kommer att finnas tillgänglig för beskådning.

Mer läsning

Annons