Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anser att nämndemännen spelar en viktig roll

/
  • Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt, kan inte se något alternativ till systemet med nämndemän och anser dessutom att det fungerar bra.
  • Lagmannen Lars-Erik Bergström säger att han aldrig sett att nämndemän agerat efter sin politik i rättegångar.

Enligt en undersökning som Svt har gjort är många domare kritiska till systemet med nämndemän. Men Falu tingsrätts lagman Lars-Erik Bergström försvarar systemet och ser inget bättre alternativ.
– Jag tycker att nämndemännen gör ett bra jobb och är ett utmärkt komplement till oss yrkesdomare.

Annons

Svt har publicerat resultatet av en enkät man skickat ut, där resultatet blev att sex av tio domare som svarat på frågorna var kritiska till systemet med nämndemän. Fyra av tio ansåg dessutom att det kunde påverka rättssäkerheten negativt. Lagman Lars-Erik Bergström vid Falu tingsrätt kan dock inte se något alternativ till dagens system och tycker att det fungerar bra, även om han kan förstå kritiken mot att de tillsätts politiskt.

– Jag tycker att nämndemännen gör ett bra jobb. Min erfarenhet är att det är kloka män och kvinnor och jag har aldrig upplevt att någon argumenterat för sin politik. Man kan i och för sig rikta invändningar mot hur de tillsätts, men jag vet inte vad det skulle finnas för alternativ.

– Jag kan inte säga att en nämndeman är moderat, kommunist eller sverigedemokrat utifrån hur jag sett att de dömt. Jag tycker det har fungerat bra.

Att ersätta nämndemän med juridiskt skolade personer tror han skulle kunna leda till att domstolarna avskärmades från samhället utanför och att nämndemännen gör ett väldigt viktigt arbete inte minst i vårdnadsfrågor. Där det ofta handlar om bedömningsfrågor.

– Juridik är ingen exakt vetenskap. Det är värdefullt att hela tiden slipa sina argument och få diskutera de fall vi tar upp. Många jurister har exakt samma utbildning och kommer ofta från samma bakgrund. Det finns inte så många som har en annan bakgrund och som upplevt förhållanden där man kanske inte haft det så lätt. Där spelar nämndemän en viktig roll.

Återkommande kritik mot nämndemannasystemet har varit att medelåldern är hög, men det är en kritik som Lars-Erik Bergström säger gäller för hela domstolsväsendet.

– Jag vet inte hur det problemet skulle lösas genom att man plockade bort dem. Yrkesdomare är också gamla och man anlitar i dag i stor utsträckning pensionerade domare för att få verksamheten att fungera. Problemet finns hur man än gör.

Däremot har han svårare att se vikten av nämndemän i hovrätten och säger att det vore rimligare att plocka bort funktionen i den instansen.

– Deras uppgift är att granska det jobb vi gjort i tingsrätten och då vet jag inte om nämndemän tillför något. Där kan jag mycket väl tänka mig att man avskaffar nämndemännen.

– Det finns dåliga läkare, liksom dåliga poliser och domare. Det gäller även nämndemän. Det kommer vi aldrig ifrån. Det handlar om människor. Men upptäcker vi brister får vi naturligtvis rätta till dem.

Mer läsning

Annons