Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Gullberg från Falun utsedd till ambassadör för organisation mot hedersvåld

I dag, söndag, offentliggjorde Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), sina nya goodwill-ambassadörer.
En av dem är Falubon Anna Gullberg.

Annons

Ambassadörerna presenteras vid GAPF:s egen Fadimegala på Berns i Stockholm .

– Det är mycket hedrande att bli utsedd till GAPF-ambassadör, säger Anna Gullberg som är chefredaktör på Gävle Dagblad.

– GD har det senaste året granskat och rapporterat utförligt om hedersvåld och våldsbejakande extremism. Vi har besökt fritidsgårdar dit flickor inte får gå, berättat om outhärdliga förhållanden för homosexuella som trakasseras och hotas på flyktingförläggningar. Journalistik har makt att förändra, och vi kommer att fortsätta skriva om de här frågorna.

Anna Gullberg upplever att politikerna vaknade efter GD:s granskning i våras och att de gjort det till en prioriterad fråga.

– Gävle satsar nu pengar och resurser på att arbeta mot hedersvåld, säger Anna Gullberg som tillsammans med övriga ambassadörer medverkade vid Fadimegalan på Berns Salonger under söndagen.

En givare från Dalarna var den som gav mest i landet till Föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, under 2016.– Kvinnojouren i Avesta var den största enskilda donatorn med 250 000 kronor, sade Nyamko Sabuni, ordförande i föreningen GAPF under galan.

Föreningen i Avesta har tyvärr lagts ned.

- Pengarna kommer att göra stor nytta, sade Sabuni.

Anna Gullberg tillsammans med Sara Mohammad, grundare av Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF.

Centerns partiledare Annie Lööf talade om att tillsätta en kommission mot hedersvåld.

– Vi får inte svika. Straffen måste höjas för brott i hederns namn. Tvångsäktenskap och barnäktenskap har vi nolltolerans för, säger hon.

Andra goodwill-ambassadörer, förutom Anna Gullberg, är astronauten Christer Fuglesang, programledaren Annika Jankell, Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och advokat Lotta Insulander.

Liberalernas partiledare Jan Björklund talade:

– Vi kan förhindra att det som hände Fadime händer igen. Om vi bestämmer oss. Det är nu det svenska samhället prövas. Hur reagerar vi, hur agerar vi? Naivitet och flathet är ord jag kommer tänka på. Många har varit ansvariga för det, även jag. Men det är dags att vi vaknar. En Lex Fadime behövs. Inga fler religiösa friskolor behövs. Inga barnäktenskap ska tillåtas.

Anna Gullberg om varför hon tackade ja till uppdraget:

"GD är en liberal tidning med den enskilda människan i centrum, där frågor om frihet och allas lika värde är centrala. Tidningen har en lång tradition av att driva dessa frågor, bland annat var frågan om rösträtt för kvinnor en fråga där GD genom Klara Lindh spelade stor roll för kvinnorörelsen, folkbildningen och opinionen i frågan. GAPF:s frågor knyter på ett starkt sätt an till det. Kvinnans rätt att vara sin egen, att äga sin frihet. Som chefredaktör för GD ställer jag mig bakom GAPF:s frågor."

Mer läsning

Annons