Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare att jobba efter pension

/
  • Tage Storm hjälper på dagarna till med att sälja julgranar vid Gruvrondellen. För honom är en bra anledning till att fortsätta jobba efter pensionen att få vara utomhus.
  • Tage Storm har 30 års erfarenhet som diamantborrare och geolog. Nu säljer han julgranar. Enligt Veterankrafts platschef Jan Nordin är det fler som väljer att göra helt andra saker mot förut.
  • Sigrid Grälls pensionerade sig vid 63 års ålder men fortsatte arbeta vidare som timanställd.

Gränsen för pension blir mer flexibel samtidigt som fler pensionärer väljer att fortsätta jobba. En sektor håller på att växa upp som bygger på att personalen är pensionärer.
DT träffade två Falubor som inte vill sitta still.

Annons

Sigrid Grälls, 68, och Tage Storm, 73, är båda med i företaget Veterankraft. Företaget förmedlar pensionärer till privatpersoner och företag. Arbetsuppgifterna skiftar mellan att hjälpa till med snöskottning till kvalificerade jobb.

Innan han gick i pension arbetade Tage Storm åt Boliden som diamantborrare. När han fick höra talas om att Veterankraft skulle starta sökte han. Av platschefen Jan Nordin fick han veta att Dan Westring, som driver biluthyrningsfirman Rent-a-wreck i Falun, behövde hjälp med julgransförsäljningen. Där har han inför julen jobbat klockan 12 till 18 varje dag.

– Ja, så jag hjälper till att sälja granar. Sen har jag fyra uppdrag till åt familjer som vill att jag ska skotta och sanda deras uppfarter så att det ser ut som de är hemma när de är borta, säger Tage Storm.

Sigrid Grälls valde att pensionera sig när hon var 63 år gammal. Anledningen var att hon då kände sig lite trött på heltidsarbetet på kardiologen på Falu lasarett. Det tog inte lång tid innan hon började längta tillbaka och började arbeta där som timanställd.

– Jag insåg att det var mycket roligare att jobba när man själv vill. Det sociala är väldigt viktigt och jag gillar mitt jobb, sen är det trevligt med extrainkomst men det är inte det viktiga, säger Sigrid Grälls.

Tage Storm berättar att anledningen till att han väljer att arbeta är för aktivitetens skull.

– Jag gör det för att slippa sitta och titta på teven. Speciellt på sommaren tycker jag att man hellre kan vara ute än inne, säger Tage Storm.

Förutom det har Sigrid engagerat sig i SPF och ansvarar för friskvårdsavdelningen. I Veterankraft har hon varit med sedan ett år för då det väckte hennes nyfikenhet.

– Jag bakar kakor till våra möten och är med för den sociala biten. Vad gäller att arbeta efter pensionen är att man får en möjlighet att pröva ett annorlunda liv, säger Sigrid Grälls.

Förutom arbetet och SPF upptar Sigrids intressen och träning resten av hennes tid. Statistik visar att många pensionärer väljer att engagera sig i föreningsliv.

– Jag får höra att jag jobbar hårt men jag tror att jag orkar för att jag har tränar mycket. Friskis och Svettis är mitt livselixir och så länge jag är frisk kommer jag fortsätta, säger Sigrid Grälls.

Mer läsning

Annons