Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tar alltid kvitto – försvårar skattefusk

Varje år försvinner 20 miljarder skattepengar på grund av köp som inte kassaförs. Att allt fler väljer att alltid ta kvitto ser därför Skatteverket positivt på.

Annons

En ny opinionsmätning från Skatteverket visar att svenskarna blivit bättre på att ta kvitton när de handlar. 45 procent tar alltid kvitto från restauranger och caféer, 70 procent tar alltid kvitto från matbutiker och 88 procent tar alltid kvitto för elektronik, kläder och byggvaror. Det är tydligt att vi främst tar kvitton när vi tänker att vi kanske behöver reklamera varan, vilket troligen inte är fallet om vi tar en kopp kaffe på ett fik.

– Det finns olika skäl till att folk inte tar kvitto, man kanske känner att man inte behöver det alla gånger. Men det går ändå i rätt riktning, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Myndigheten vill nu poängtera vikten av att konsumenterna alltid tar kvitton, eftersom de på det sättet motverkar skattefusk.

– Det finns huvudsakligen två sätt att fuska; antingen slår man inte in alls, eller så har man fuskat med momsen, säger Conny Svensson.

Årligen går Sverige miste om 20 miljarder i skatteintäkter, till stor del på grund av just sådant fusk. Genom att ta kvitto bidrar man dessutom till att stävja orättvis konkurrens; det är svårt för en seriös handlare att klara sig om konkurrenten inte betalar skatt och på så vis har möjlighet att prisdumpa. Även vid kortbetalning är det viktigt att be om kvitto.

– Vi ser att det fuskas även med kort, även om det är lättare att spåra pengarna då. Vi har upptäckt fall då pengarna gått direkt in på ett privatkonto. Man ska också tänka på att man verkligen får ett kvitto, och inte bara kontoslipen där det uttryckligen står "gäller ej som kvitto".

Mer läsning

Annons