Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre bor på äldreboende

Sedan 2001 har antalet äldre på särskilda boende minskat i hela landet med 28 000 platser, enligt Socialstyrelsen.
I Falun har platserna minskat med en tredjedel.
– Sedan 2003 har kommunen haft en jämn bedömningsnivå, säger biståndshandläggare Jonas Hampus.

Annons

Mellan 2001-2006 har antalet permanent boende på särskilda boenden i Falun minskat med 352 platser. Antalet personer med hemtjänst blev däremot 369 fler.

Förändringen skedde när Sveriges kommuner gav ansvaret för hälso- och sjukvården på serviceboendena till landstingen. Samtidigt ändrades reglerna för vård och omsorgsboende.

– Det var flera stora servicehus som inte höll måttet, de saknade till exempel hissar. De omvandlades till trygghetsboende eller seniorlägenheter där hemtjänsten sköter insatserna, säger sektionschefen för vård- och omsorgsboende Leif Ekman.

Enligt honom så var det regelförändringarna som i stort sett ändrade fördelningen mellan hemtjänst och särskilda boenden. Sedan 2006 har antalet boende på särskilda boende inte förändrats. Det tillkommer också ett hundratal deltidsboende.

– 1999 började avvecklingen men 2003 försvann ett stort sjok. Man såg att många som bodde i servicehemmen hade nästan inga insatser alls och då bestämde man sig för att fokusera på de med störst behov, säger Jonas Hampus.

Att det blir färre vårdplatser på äldreboenden hänger ihop med utvecklingen i övriga landet menar Jonas Hampus och pekar på att folk blir friskare men att det även har gjorts rationaliseringar.

Enligt kommunens prognoser kommer antalet pensionärer att öka med nästan 3 000 personer till år 2017 men det är främst yngre pensionärer och kommer inte påverka äldrevården.

Mer läsning

Annons