Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på långa straff

/
  • Fotograferades på Arlanda. Den 15 juni 2006 blev 30-åringen från Gävle och 24-åringen från Svärdsjö fotograferade av tullverkets gränsskydd när männen förtullade en tablettpress som kommit med flyg från Kina. Maskinen skulle användas för att pressa knarktabletter i huset i Vintjärn utanför Falun.

Annons

Den 22-åriga kvinnan från Östersund är åklagarens kronvittne. Hon sitter på Hinseberg där hon avtjänar sitt straff på 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Det var hon som tillsammans med en annan kvinna hämtade 978 gram av drogen alprazolam hos en försäljare i Norrköping.

Kvinnorna som trodde att det var amfetamin provsmakade och var nära döden när hyrbilen kraschade i skogen vid Grängesberg.

- Hon (22-åriga kvinnan) vidhåller genom ett antal polisförhör att 30-åringen från Gävle är kontaktman. Det visar också spaning genom telefonavlyssning 25 juni till 3 augusti 2006. sade vice chefsåklagare Olle Sohlberg i sin slutplädering i Falu tingsrätt i går.

Han berättade att 24-åringen i Svärdsjö överlämnade en nyckel till kvinnan för att hon skulle kunna identifiera sig inför knarkhandlaren i Norrköping.

- Bilresan dirigerades från Svärdsjö och det var 24-åringen som gav order om att dumpa partiet efter bilolyckan i Grängesberg, sade Sohlberg.

Åklagaren och försvararna hade olika åsikter om vem eller vilka som ägde narkotikan alprazolam som hela åtalet handlar om.

- Det är troligt att det finns andra intressenter och att de har sådan liten andel att de inte har äganderätt, sade åklagaren.

Han sade att 24-åringen från Svärdsjö och 30-åringen från Gävle hade skaffat tablettmaskinen och varit så aktiva att det skulle vara uteslutet att de inte var ägare till knarkpartiet.

- När det gäller straffvärdet för de båda männen är det mellan 12 och 14 år. Enligt SKL var det 900 000 doser tillsammans värda flera miljoner kronor som 24-åringen och 30-åringen hanterat.

Den 29-årige man från Svärdsjö som kom för att hämta sin datorskrivare i knarkhuset i Vintjärn ska inte slippa för lindrigt undan, enligt åklagaren.

- Inget annat än fängelse. Han har haft möjlighet att gå därifrån, sade åklagaren.

Han sade att det var svårast med yrkandet om 29-åringen från Sveg.

- Han fyllde 8 200 kapslar och var med i verksamheten som var ett led i en väldigt stor verksamhet.

- Runt två års fängelse yrkar jag med anledning av den långa häktestiden på åtta månader. Det kan även vara möjligt med kontraktsvård, sade åklagaren.

De fyra advokater som försvarar de åtalade talade om förmildrande omständigheter och hotbilder från knarkhandlare i toppen av kedjan. Försvararna pläderade för mycket lägre straff än vad åklagaren yrkade.

Mer läsning

Annons