Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" Adhd-elever låstes in"

/
  • Betald för att vara tyst. Nina Cernold mutades för att vara tyst om sina erfarenheter från ett behandlingshem för unga pojkar i Dalarna. Nu väljer hon att ge ut en bok där hon berättar om övergrepp och kränkningar.

Annons

Nina Cernold hade arbetat som lärare i tio år när hon tillfrågades om hon ville börja arbeta vid HVB-hemmet för unga pojkar med neuropsykiatriska funktionshinder.

- Jag blev jätteglad, jag brinner för de här färgstarka barnen som har så mycket att ge men samhället ofta har svårt att se.

Men mötet med behandlingshemmet och dess personal blev inte som hon tänkt sig.

- Det var som att kliva in i en skola på slutet av 1800-talet. Bestraffningar var det främsta verktyget för att få eleverna dit man ville, berättar Nina Cernold som beskriver inlåsningar, uteblivna fritidsaktiviteter och indragna förmåner som de humanare bestraffningarna.

- Det värsta var handgripligheter som att stora män satte sig på barnen eller släpade dem i gruset. Men när jag påtalade de här för ledningen slätade de bara över och sa att det inte var så farligt.

Nina menar att mycket av problemen låg i att personal anställdes utan några krav på relevant utbildning eller tidigare erfarenhet av barn med särskilda behov.

- Den verksamhetsansvarige menade att utbildning var överskattat, berättar Nina som beskriver en miljö där personalen dagligen utsatte eleverna för kränkningar, hot och ironi.

- Barnen var ständigt utelämnade till de vuxnas godtyckliga tolkningsrätt om vad som var rätt och fel.

När Nina inte ville använda det poängsystem utifrån vilket barnen bestraffades blev hon fråntagen sina undervisningstimmar under en period.

Tre gånger anmälde hon behandlingshemmet till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet utan att någonting hände.

Till slut mutades Nina att sluta.

- Jag fick tre månadslöner om jag slutade och lovade att vara tyst. Men jag gav aldrig något tysthetslöfte.

Om ett par veckor kommer hennes skildring av behandlingshemmet ut i bokform på eget förlag. Hon har valt att anonymisera behandlingshemmet eftersom hon inte är ute efter att hänga ut någon, allra minst de drabbade barnen.

Fakta: Nina Cernold

  • Ålder: 43 år
  • Familj: Man och två tonårsbarn.
  • Bor: Villa i Falun.
  • Gör: 1-7 lärare i Falun.
  • Aktuell: Ger ut bok om missförhållanden på ett behandlingshem i Dalarna.

Mer läsning

Annons