Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Äckligt med avföring i sjön"

/

Annons

Antalet fritidsbåtar i Sverige har ökat rejält på senare år. Sjöfartsverket räknar med att det finns 750 000 stycken och cirka 90 000 av dem har toalett ombord

Men att dumpa avföringen rätt ut i sjöar och hav, som många båtägare gör, kan leda till både övergödning och algblomning. Det är dessutom otrevligt för badande.

En båtägare säger till tidningen att han är mycket upprörd över nedsmutsningen i Runn.

- Många båtägare har avfallskvarnar som maler ned avföringen och sedan släpper de ut den rakt i sjön. Det är äckligt. Riktigt, riktigt äckligt. Jag vill knappt bada i Runn längre, säger båtägaren, som själv inte har någon toalett på sin båt.

Vi de två båthamnar som sköts av kommunen finns inga slamstationer där båtägare kan lämna avföringsavfall, det uppger Jan Dahlin som är chef för anläggningsenheten.

Enligt Sjöfartsverkets föreskrifter ska det finnas möjlighet att lämna toalettavfall vid hamnar för fritidsbåtar.

- Jo, så är det, men politikerna prioriterar väl annat. Jag vet att det förekommit diskussioner med Borlänge kommun om eventuell placering, men det måste i så fall ske i samråd med de privata båtklubbarna och inget är på gång just nu.säger Jan Dahlin.

Det finns inga siffror över hur många fritidsbåtar som rör sig på Runn, men på Falu Båtklubb uppskattar man att det rör sig om ett par tusen.

- Det är väldigt mycket båtar på Runn och jag förstår inte båtägare som pratar om hur härligt det är med båtlivet på sjön - som sedan skitar ned så här, säger båtägaren.

Fakta: Båthamnar i Falun

Falun har två båthamnar i kommunal regi, en vid Hälsinggårdsbryggan och en i Källviken.

Det finns också två ideella båtklubbar, Falu Båtklubb i Slussen och Stabergs båthamn.

Ingen av hamnarna har slamstationer som tar emot avföringsavfall.

Mer läsning

Annons