Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abortmotståndare ska visa bilder på aborterade foster i lekpark

Banderoller med uppförstorade bilder på aborterade foster – det ska abortmotståndare visa upp under lunchtid intill en restaurang och en lekpark.

Annons

TV: Sofie Eriksson är ordförande för SSU i Dalarna tycker att aborträtten är viktig del av de mänskliga rättigheterna.

Banderollerna ska synas på Sveatorget i Borlänge den 3 augusti mellan klockan 12 och 15. I Falun ska protesten genomföras dagen efter i Geislerska parken mellan 11 och 14.

Enligt ett pressmeddelande ska en lastbil med liknande stora bilder samtidigt åka runt i Falun och Borlänge.

Ansvarig för kampanjen som drivs av organisationen Människorätt för ofödda, MRO, är Mats Selander.

Varför vill ni visa de här bilderna?

– För att vi bor i ett demokratiskt land. Då har vi yttrandefrihet och då väljer man inte vad man får se. Vill man göra det får man flytta någon annanstans. Det är det hårda svaret på frågan, svarar Mats Selander.

Den här lastbilen kommer att köras runt i Borlänge 3 augusti och Falun 4 augusti. På lastbilen syns en bild av ett aborterat foster, men DT har valt att maska bilden.

Syftet med manifestationen är att bryta illusioner, fortsätter Selander.

– Vi är väldigt angelägna om att visa att abort handlar om att en liten människa dödas. Vi vill slå sönder vanföreställningen om att det är en cellklump eller liknande. Abort tar en människas liv. Då behövs inte något argument om våldtäkt, eller de här ansträngningarna att byta samtalsämne som alltid kommer när det här diskuteras.

"Jag längtar efter att få se en politik som sätter etiken främst och där staten såväl som varje politiskt område analyseras utifrån ett klassiskt dygdetiskt och naturrättsligt perspektiv", skriver Mats Selander på sin presentation på Kristna värdepartiets hemsida.

Representanter för Kristna värdepartiet har enligt tidningen Expo tidigare bland annat sagt att islam är en våldsam religion och att det inte finns utrymme för att tolka islam olika, och att det är synd om muslimer för att deras religion "inte garanterar de paradiset".

Kvinnojourens ordförande i Falun är kritisk.

– Vi anser att en kvinna själv måste få bestämma över sin kropp. Det är ett fritt samhälle vi lever i, säger Birgitta Hjertner, ordförande för Kvinnojouren i Falun.

Enligt polisens rättsenhet i Falun, som beviljat tillstånd för demonstrationen, har MRO själva ansökt om att få vara just i Geislerska parken.

– Det här är grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Polismyndigheten får inte göra någon förhandsgranskning av material vid allmänna sammankomster, säger Andreas Nordström, jurist vid rättsenheten i Falun.