Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 miljoner satsas på skid-VM

Skid-VM 2015 kräver en mängd investeringar.
Den rödgröna majoriteten i Falun är nu överens om att 80 miljoner kronor ska satsas i investeringsprojekt kopplade till mästerskapet de tre kommande åren.
– Det är en tydlig signal om var den politiska ambitionsnivån ligger, menar kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Annons

Majoriteten presenterade på onsdagen sin investeringsbudget med ett femårigt perspektiv.

För att skapa tydlighet och ange ramen för det kommunala åtagandet, valde de rödgröna att särredovisa investeringsbudgeten kopplad till skid-VM 2015.

Och totalt är det alltså 80 kommunala miljoner kronor som ska satsas på VM-investeringar.

I investeringsbudgeten för 2012 finns 20 miljoner kronor avsatta, och för 2013 och 2014 är årsbeloppet satt till 30 miljoner kronor.

– Pengarna ska läggas på trimning av VM-arenan, och det handlar om att vi ska jobba med den arena som vi redan har. Och det är viktigt att poängtera att investeringarna inte görs enbart mot ett arrangemang under två veckor 2015. Anläggningarna ska användas längre än så, säger Gahnshag och fortsätter:

– Detta sätter vi resurser till, det är vår grundram. Högre ambitioner, innebär i så fall att andra ekonomiska lösningar måste till. Exempelvis i form av externa finansiärer.

Men räcker 80 miljoner kronor till för att skapa en modern och bra VM-arena?

– Förhoppningsvis är vår ambition fullt tillräcklig. Nu vet alla vilken nivå man har att hålla sig till.

Exakt vilka investeringar som ska göras på Lugnet och den kommande VM-arenan, kunde/ville inte majoriteten redogöra för i nuläget.

Men det är ingen hemlighet att ombyggnationen av backarenan kommer att ta en stor del av kakan.

– Hade vi lyssnat till alla önskemål som finns, hade vi nog behövt en investeringsbudget på närmare 320 miljoner. Många vill ha så mycket som möjligt, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– I stället har vi försökt att hitta en summa där vi försökt väga acceptans hos Faluborna mot vad som måste göras på Lugnet inför VM. Men precis som FIS har framfört i omgångar, är det viktigt att vi är ute i tid, säger Jonny Gahnshag.

Medan Socialdemokraterna till största delen varit positivt inställda till ett skid-VM i Falun, så har regeringskollegorna Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit desto mer kritiska till arrangemanget.

Men nu har den rödgröna majoriteten i alla fall lyckats komma överens om hur mycket pengar för investeringar som ska satsas på skid-VM.

– Diskussionerna inom partiet har varit hårda, men givetvis ska vi följa ett demokratiskt fattat beslut. Vår utgångspunkt har dock varit att en sådan liten summa pengar som möjligt ska satsas på skid-VM, säger Richard Holmqvist (MP).

– Många inom mitt parti är fortfarande kritiska till att vi ska ha skid-VM i Falun. Men nu har vi fått och ska se till att genomföra det på ett bra sätt. Till en så liten kostnad som möjligt, säger Daniel Riazat (V).

Inför skid-VM kommer flera verksamheter inom kommunen att belastas med extra uppgifter och därtill ökade driftkostnader, bland annat för tillfälliga resursförstärkningar.

För att kompensera detta anslår den rödgröna majoriteten 15 miljoner kronor extra i driftpengar (2012: 2 miljoner, 2013: 5 miljoner, 2014: 8 miljoner) hos kommunstyrelsen att fördela efter redovisning från berörda.

– Sammantaget tycker jag att vi hittat en bra balans för VM, tillägger Jonny Gahnshag.

– Jag hoppas också att vi kan hitta en total politisk samsyn för VM.

Annons