Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 elever köar till en toalett

/
  • Lina Johansson och Micke Millberg tycker att skoltoaletterna i källaren är äckliga. – Man kan titta in på de som sitter där, vissa dörrar går inte att låsa och andra öppnas enkelt utifrån även om man låst.
  • Johannes Brännström, Ella Olsson, Alva Håll, Nadja Persson och Paprika Åström önskar mer ljus och hela toaletter.
  • Undviker källartoaletterna. Johannes Brännström, Paprika Åström, Ella Olsson, Nadja Persson och Alva Håll på Sågmyraskolan önskar mer ljus och hela toaletter.
  • Ella Olsson, Alva Håll, Nadja Persson, Paprika Åström och Johannes Brännström önskar fräschare toaletter på Sågmyraskolan.

Annons

När skolpolitikerna i höstas gjorde studiebesök vid kommunens skolor var det toaletterna i Sågmyra som fick mest uppmärksamhet – i negativ bemärkelse.

– Jag skulle inte vilja vara elev och vara hänvisad till att stänga in mig där, säger Maria Wilje (fap) skolnämndens ordförande.

Det vill inte heller eleverna i Sågmyra skola. I skolhuset går 67 elever, på plan ett finns en nyare toalett som eleverna använder. Ytterligare en toalett finns i matsalen men då måste eleverna klä på sig och springa över skolgården.

– Till toan på första våningen är det nästan alltid kö så jag brukar få springa ned i källaren, säger Ella Olsson 7 år. Hon är så pass lång att detektorn känner av henne och lyset tänds. Samma tur har inte något kortare Alva Håll som får besöka toan i mörker de gånger lampan inte går i gång.

– Men ibland blir det ljust, säger Alva.

– Det är väldigt äckligt där nere och sen får man inte vara ifred. Man kan titta in på de som sitter där, vissa dörrar går inte att låsa och andra öppnas enkelt utifrån även om man låst.

Skyddsombudet Mats Andersson är lika kritisk som eleverna. Han efterlyser en mer långsiktig planering av skolans renovering.

– Som det är nu får allt gå för långt innan någonting görs. Det blir panikåtgärder i sista stund.

Som exempel visar han en bit matta i förskoleelevernas kapprum som nyligen lagts in.

– Den byttes först när stora bitar av den förra mattan släppt och eleverna snubblat över den tillräckligt länge, säger Mats Andersson som inte tror att det är en medveten strategi från någon att strunta i underhållet.

– Det är väl brist på pengar helt enkelt. Då blir det så här, men skolor måste få kosta.

Mer läsning

Annons