Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 års arbete för vård, vatten och utbildning

/
  • Carin Hansen talar god swahili efter några år som sjuksköterska i Kenya.
  • Deras föräldrar var missionärer i södra Kenya. Ingela Sundström och Agneta Gustafsson har båda återvänt som sjuksköterskor.
  • I december åkte en grupp på 15 personer från pingstförsamlingen ner till södra Kenya. Den personliga kontakten är viktig när man samarbetar och utvecklar. Här är det Agneta Gustafsson som träffar en vän.
  • I december åkte en grupp på 15 personer från pingstförsamlingen ner till södra Kenya. Den personliga kontakten är viktig när man samarbetar och utvecklar.
  • som ovan
  • Hemma igen, fullproppade med berättelser och torka och varm vänskap.

Under snart 40 år har pingstförsamlingen satsat i Kenya. Omkring 200 000 kronor går varje år till olika projekt, massajer får chans till vård, vatten och utbildning.
Det började med föräldrar som var missionärer, sedan återvände döttrarna och deras kollegor för att arbeta som sjuksköterskor.

Annons

I december åkte en grupp från Faluförsamlingen ner för att lära mer, kolla projekt och knyta kontakter. De vandrade tyst med massajer över stäppen och bjöds på grillad get av tacksamma vänner. Det var stort.

Bland dem som reste till Kenya fanns Ingela Sundström och Agneta Gustafsson, som båda är sjuksköterskor. Deras föräldrar var missionärer och startade skolor som fortfarande finns kvar, troget stöttade från Falun sedan 1972.

Carin Hansen är också sjuksköterska. Även hon har arbetat i Oloitoktok som provinsen heter. Området ligger vid Kilimanjaros fot och i södra Kenya, glest befolkad av runt 200 000 på ett par hundra kvadratmil, mest massajer.

De berättar engagerat om öppenvården där en sköterska med assistent arbetar, där folk får hjälp mot infektioner och med vaccinationer. Förr fick folk gå miltals till lasarettet.

– Människovärdet dog på vägen, säger Agneta Gustafsson.

De berättar om som får gå en hel dag fram och tillbaka för att hämta vatten. Även i denna del av Kenya har drabbats av svårt torka under flera år, boskapen har dött och grödan vissnat.

De berättar om barnhem, förskolor och skolor där barnen får undervisning och åtminstone ett mål mat om dagen. Om hur ögonen glittrar på dem som fått, om hur apatiska de hungriga blir, om hur de ordnat en insamling på plats för att få ihop mer mat.

Samlar gör de jämt till sina kenyanska skyddslingar. Efter snart 40 år har församlingen bra kontakter i landet, hjälpen förmedlas direkt. En del pengar kommer från butiken Bra begagnat, men man har också faddrar, ordnar insamlingar och aktioner och pratar med bekanta. Jämna födelsedagar är utmärkta tillfällen till gåvor som går till bland andra massajflickor som inte vill foga sig i att bli tidigt bortgifta.

– Det är tuffa tjejer som själva vågar rymma, som vill gå i skolan, och det har de rätt till, det finns en lag mot att gifta bort dem. Vi har lyckats hjälpa åtminstone 30, säger Carin Hansen.

På nyårsdagen klockan 16 i Centrumkyrkan berättar de mer om hjälpprojektet.

Mer läsning

Annons