Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åringens DNA på en burk med kapslar

Annons

I dag, onsdag, fortsatte rättegången i Falu tingsrätt mot de fyra män som är misstänkta för olika former av delaktighet i knarkhärvan i Vintjärn.

Nu börjar bilden av att en kriminell organisation växa fram. Enligt vad som hittills kommit fram under två rättegångsdagar har det förekommit dödshot och skenavrättning mot personer med anknytning till Dalarna.

Det är knarkhandlare som på olika nivåer fått skulder till de som finns högre upp i den kriminella kedjan.

En av de nu åtalade är en 24-årig man från Svärdsjö. I går erkände han en viss del av hanteringen av 977 gram alprazolam som tillverkats i den villa i Vintjärn utanför Falun som blev en knarkfabrik förra sommaren.

– Han erkänner också att han sålt 3 990 kapslar till okända köpare. Men förnekar överlåtelse av tabletter. Däremot medger han att brottet är grovt med tanke på mängden, sade 24-åringens advokat Lars Morell.

Den 30-årige man från Gävle som tidigare nekat till all inblandning erkände i går narkotikabrott men förnekade andra gärningspåståenden.

En 29-årig man från Sveg förklarade genom sin försvarare Göran Lock att han medgav befattning med några kapslar alprazolam och att det var narkotikabrott av normalgraden.

Den 29-årige man från Svärdsjö som släpptes ur häktet redan i september försvaras av advokat Hans Östberg.

– Han bestrider ansvar för gärningspåståendet om att han fyllt på 2 300 kapslar. Men han medger att han fyllt på 420 kapslar och fyllt på cirka 240 bottnar. Han har inte varit i Vintjärn med annat ärende än att hämta sin datorskrivare. Det var då han blev ombedd att hjälpa till, sade advokaten.

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg lät rätten lyssna till sammanlagt 90 minuter av hemligt inspelade mobiltelefonsamtal mellan flera av de åtalade.

Där kom det fram att den 30-årige mannen från Gävle skulle dödas om han inte betalade en skuld till en man som satt i fängelse i Norrland.

Gävlebon hade blivit "bötfälld" för att han gått i god för att 24-åringen från Svärdsjö skulle betala en skuld på 100 000 kronor.

Efter en skenavrättning i en skogsdunge vid Arlanda fick mannen från Gävle en chans till.

Det var efter de allvarliga hoten som den 24-årige kompisen från Svärdsjö beslutade sig för att hjälpa till med att bli av med skulden

På onsdag i nästa vecka fortsätter rättegången i Falun.

Mer läsning

Annons