Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 miljoner dyrare för hyresgäster

Annons

Enligt den utredning som Hyresgästföreningen igår presenterade i Örebro har kostnaderna för hyresgäster i Borlänge och Falun har ökat med cirka 16 miljoner kronor under de första två åren med handel med utsläppsrätter. Miljöeffekterna uteblir i stort sett, enligt utredningen. De stora vinnarna är de som producerar vatten- och kärnkraft.

Hyresgästföreningen menar att en positiv påverkan på miljön uteblivit då tilldelningen av utsläppsrätter var större än de tidigare utsläppen. Föreningen menar att handelssystemet inte är färdigutvecklat och att det är viktigt att ställa krav på staten.

Ett antal frågor riktas till Naturvårdsverket, Energimyndigheten och länets riksdagsledamöter. Bland annat om de ökade kostnaderna för boende är rimliga med tanke på de ringa miljöeffekterna och om de stora vinster som kraftföretagen gjort ska tillåtas att fortsätta? Hyresgästföreningen säger att de ställer sig bakom en politik som motverkar klimatförändringarna. Men åsikten är att åtgärderna måste vara hållbara på lång sikt och ge effekt.

Mer läsning

Annons