Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun - stad med stolta traditioner inom backhoppning

Falun har stolta backhoppartraditioner. Det visar Göran Rogström i sin nya skrift om idrottsprofiler i Falun.

Holmens IF bildades 1925 och dess förste ordförande blev Gunnar Malm.

Det sägs att det var ett gäng grabbar uppväxta runt Holmtorget som grundade föreningen - därav namnet.

Från början hade klubben många sporter på programmet - en var backhoppning.

Från 1940 och fram till i slutet av 80-talet var Holmens IF en av de ledande backklubbarna i landet.

Under ledning av eldsjälarna Erik Gren och Putte Nordström nådde man stora framgångar, främst genom hoppare som Olle Rylander, Veine Sundlöf, Arne Thynell och Arne Dalhusen.

Falu IK hade också backhoppning på programmet. Den största profilen var Erik Rylander, som bland annat tävlade i OS 1932.

Men det var från 1970 och ett 20-tal år framåt som klubben hade sin storhetstid.

Klubben vann flera SM-guld, både individuellt genom bland annat Per Balkåsen, Anders Daun och Seppo Reijonen, och i lag.

Klubbens ryggrad var ett antal legendariska ledare och tränare med "Silver-Bengt" Eriksson, Jachym Bulin, Erik Eisen med flera.

Under den epoken vann klubben också SM-medaljer i nordisk kombination - genom bland annat Gösta Liljeqvist och Asbjörn Kilde. En stor ledare var Göran Andersson.

Den första större backen i Falun invigdes 1907 i Kvarnberget. Det fanns backar på annat håll också - i Källviken och vid Skålpussen.

I dag är backbeståndet urholkat. Lugnets stora backar ska byggas om inför VM och unga talanger tvingas resa till andra orter för att träna...

Göran Rogströms bok - del 2 är under produktion - avslöjar vilken enorm idrottsstad Falun varit - och är.

– Det har varit spännande att samla in materialet, jag har träffat många underbara människor. Och Falun har ju fostrat massor av idrottsstjärnor, säger Rogström, som skrivit många skrifter om Falun de senaste åren.