Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun röstar republikanskt

Falun är ett av många svenskklingande ortsnamn i USA.
En undersökning visar att Faluborna "over there" i högre utsträckning röstar på republikanerna, än resten av USA.

Falun, Mora, Dannemora, Malmo och Stockholm är några exempel på orter med svenskklingande namn i USA.

CNN Sverige, som undersökt hur svenskättlingarna röstar, har kommit fram till att man i högre utsträckning stödjer republikanerna än resten av USA, och framför allt jämfört med sina motsvarigheter i Sverige.

Statistiken baseras på presidentvalet 2008. CNN Sverige har undersökt 24 orter utspridda över tretton stater och jämfört resultatet mot hela landets respektive resultatet i den aktuella staten.

I sammanslagningen av resultatet fick McCain 51,15 procent av rösterna jämfört med Obama som fick 46,67 procent. Nationellt var motsvarande siffror 45,66 för McCain och 52,96 procent för Obama.

Carl Melin, expertbloggare i bevakningen av presidentvalet, menar att en av förklaringarna till att svenskorterna i högre grad stödjer republikanerna kan ha med dess storlek att göra.

– De flesta svenskdöpta orterna är relativt små och om man tittar generellt på små och mellanstora städer i USA så tenderar de att vara fler republikaner än demokrater, säger Melin, opinionschef på United Minds.