Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun – laget alla vill slå

I morgon börjar IBF Falun den långa resan till finalen i Malmö och SM-guldet.
– Det gäller att se till så att alla är med på tåget.
Så beskriver lagkaptenen Eric Björk sin roll under resans gång.
För Faluns del startar resan med bortamatch mot Linköping i morgon.

Han är lagkapten, eller konduktör om ni så vill, för tredje året i rad och utvecklar sin roll så här:

– Jag ska påminna spelarna om vad Lunken och Hedlund vill förmedla. Jag är så att säga en mellanhand. Jag håller med om vad tränarna säger och fortsätter att förmedla det när de inte är på plats och säger hur de vill ha det.

Om du inte håller med Andreas Lundmark och Rickard Hedlund då?

– Ja, då får vi ta det internt, säger han med ett skratt.

Och målet med resan är, som sagt, givet.

– Vi ska gå hela vägen. Vi har varit i semifinal två år i rad. Nu ska vi ta det där guldet.

Den här säsongen ställs Falun inför nya utmaningar. Tidigare år har laget slagit från underläge. Ingen har trott att laget haft kapacitet att gå riktigt långt.

– För två år sedan, när vi slog ut AIK och gick till semi, var det en stor sensation. I fjol var det heller ingen som trodde på oss men vi kom trea i serien och pressade Storvreta till fem matcher i semifinalen.

Inför den här säsongen tillhör Falulaget förhandsfavoriterna.

– Vi har växt för varje säsong och bevisat att vi tillhör favoriterna.

Hur ska ni hantera det?

– Det måste vi se som något positivt och inte som något som tynger. Det är ett privilegium att få vara ett favorittippat lag. Så det är bara att njuta av situationen.

Blir det inte en extra press?

– Vi ska inte se det så. Men det krävs att vi gör det hundraprocentiga jobbet och har en ödmjuk inställning, som alltid, om vi ska vara med där uppe.

Genom framgångarna de senaste säsongerna vet laget vad som krävs.

– Vi måste minimera misstagen och så kommer vi att få föra ännu fler matcher i år. Då krävs det att vi får i gång två femmor som producerar. Det har vi fått in nu med Billy och Svahn.

Billy Nilsson är nyförvärv från Gävle och Jonas Svahn, ny från Dalen.

Kan ni föra matcher?

– Vi har ju 26 omgångar på oss att träna det, säger han och skrattar.

– Men det är det vi får jobba mest med, det är så matchbilden kommer att se ut, lag som backar hem och vi har bollen. Även kontringslägena vi får är viktiga eftersom vi är ett så pass starkt kontringslag.

I år är det VM-år. Du har också landslaget att tänka på. Kan det inte bli en belastning?

– Mycket fokus ligger på att ta sig till VM hos många spelare, så också för mig.men det försöker man koppla bort när man är med klubblaget. Det är bara att gå ut och göra sitt bästa och hoppas att det räcker till VM. Det är varje spelares dröm att få representera Sverige. Det kan inte anses som något betungande.

Förutom arbetet som snickare har Eric Björk en ny arbetsuppgift i år. Han assisterar Rickard Hedlund, som har ansvaret för YA:s nystartade innebandygymnasium, två dagar i veckan.

– Det här är framtidens spelare. min uppgift är att förklara vad som krävs för att ta sig hela vägen till eliten. Det är jättekul att få jobba med innebandyn på det här viset.