Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan bli permanent finalort

/

Annons

Med en miljonpott ska världscupfinalerna i längdskidor bli attraktiva.

Och Falun kan bli permanent finalort för längdåkarna från 2009.

Nästa vinter kommer världscupfinalen att hållas i Bormio, Italien. Längdavslutningen ingår då i den stora världscupfinalen med alpint på samma ort.

Redan då kommer det att delas ut stora prissummor till de främsta längdåkarna. Och med ett penningstint eget koncept hoppas längdkommittén i Internationella skidförbundet (Fis) att världscupfinalen i framtiden förläggs permanent till Falun.

Med start i Bormio nästa säsong kommer en ny form av världscupfinal i längdåkning att lanseras. Tredagarsevenemanget innehåller en sprintprolog, ett skiathlonlopp samt ett jaktstartslopp. Tävlingarna dag ett och två ger de tre främsta damerna respektive herrarna bonussekunder och i det avslutande loppet blir det traditionell jaktstart med de föregående loppen som grund.

Totalt finns omkring 2,4 miljoner kronor att åka om vid världscupavslutningen. En miljon kronor utgörs av prispengarna i den totala världscupen, där den manliga respektive kvinnliga segraren får motsvarande 175|000 kronor var.

Resten, 1,4 miljoner kronor, är prispotten i själva världscupfinalen. I de sex tävlingar som ingår i avslutningen fördelas 225|000 kronor ut i varje lopp till de tio främsta åkarna.

Om världscupfinalerna förläggs till Falun från 2009 kommer det därmed inte att bli några världscupstafetter i på Riksskidstadion i fortsättningen.

TT

Mer läsning

Annons