Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun höjer skatten med 23 öre

Skatten i Falun kommer nästa år att höjas med 23 öre.
Den nya kommunala skattesatsen blir därmed 22,54 kronor.
Ett resultat av att kommunerna i Dalarna tar över hemsjukvården från landstinget.

I Falun har skattesatsen legat på 22,31 kronor sedan den borgerliga Falualliansen valde att sänka skatten med 10 öre under den förra mandatperioden.

Men nu är det dags för en skattehöjning med 23 öre.

Det hela sker med bakgrund av att kommunerna i Dalarna från årsskiftet tar över hemsjukvården från Landstinget Dalarna.

I september i år godkände Faluns kommunfullmäktige avtalet om övertagandet, som rör hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende.

I samband med övertagandet beslutades också om att en skatteväxling skulle ske mellan berörda kommuner och landstinget med 23 öre. Skatten höjs för kommunerna men sänks för landstinget med lika mycket.

Därefter har dock Landstinget Dalarna valt att höja landstingsskatten med 50 öre.

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesats för det kommande året, vilket skedde vid sammanträdet i tisdags.

– Vi har vår fulla rätt att justera skattesatsen och gör det genom att ta över 23 öre av landstingets skatter, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Inga funderingar på att ligga kvar på den gamla skattesatsen, när det nu står klart att landstinget höjer sin skatt med 50 öre?

– Vi hade kunnat gjort så, men det är 28 miljoner kronor det handlar om. Att spara in de pengarna på annat sätt ser vi ingen möjlighet att göra, säger Jonny Gahnshag.