Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun föreslår byteshandel av gymnasieprogram

Fordonsprogrammet och restaurang - och livsmedelsprogrammet.
Slå samman de befintliga till en i varje stad, föreslår Falu kommun.
Men I Borlänge bekräftas bara en idé.
– Om Falun vill gå ut med det är det deras sak, säger Mari Jonsson, (S), ordförande i barn - och bildningsnämnden.

Färre elever som sökt till gymnasiet har resulterat i ett underskott som tvingar Falu kommun att tänka om i skolverksamheten.

I ett pressmeddelande introducerades under torsdagen ett förslag som innehåller ommöbleringar av de kommunala gymnasieprogrammen.

Det handlar främst om omlokaliseringar, och berör till största del Haraldsbogymnasiet.

Redan i dag är det klart att tre gymnasieprogram kommer att flytta från Haraldsbo till Lugnetskolan och Kristineskolan.

Utöver det finns två förslag som rör Borlänges gymnasieverksamhet.

– Inom ramen för Gysam tittar vi på möjligheten att flytta restaurang - och livsmedelsprogrammet till Hushagsskolan i Borlänge som har fler sökande och fler inriktningar. Eventuellt kommer Borlänge på motsvarande sätt att flytta sitt fordonsprogram till Falun, något vi välkomnar eftersom vårt mål är att skapa ett starkt fordonstekniskt centrum i Haraldsbo säger Faluns skolchef Jonatan Block.

Till de två förslagen föreslås fortsatt utredning.

Från Borlänges håll understryks att förslagen än så länge bara är på diskussionsnivå.

– Vi har informerat barn - och bildningsnämnden i dag om hur processen ser ut, och nämnden har beslutat att det blir fortsatt utredning på det. Just nu finns det finns inga konkreta förslag på detaljnivå. Det här är bara ett arbetsmaterial som vi ser över precis som vi gör varje år när vi tittar på hur skolverksamheten ska se ut i framtiden, säger Per Jerfström, chef för bildningssektorn, och fortsätter:

– Vi har ett utredningsuppdrag som ska vara klart om en månad. Vi kommer att titta på lokalisering och dimensionering utifrån elevminskningar och andra omvärldsfaktorer.

Mari Jonsson

– Eftersom det här är ett arbetsmaterial där inga beslut är fattade kommenterar vi inte något förrän beslutet är fattat i november. Om Falun väljer att gå ut med ett pressmeddelande i det här stadiet, så är det Faluns sak att svara för. Så jobbar inte vi i Borlänge, säger Mari Jonsson.