Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun firar nationaldag med livesändning på dt.se: ”Vi hoppas på en stor och delvis ny publik”

I år blir nationaldagsfirandet i Falun digitalt. Det flyttar från grusplanen vid gruvan in i en studio. Livesändningen på dt.se kommer att vara öppen för alla.
– Vi vill så klart fira nationaldagen, och eftersom det inte går på plats i år så fick vi hitta på något annat.

Det säger projektledaren Lena Karsikas, till vardags verksamhetssamordnare på Kulturskolan. Det blågula firandet direktsänds från en studio i kulturhuset – med start klockan 19 lördagen den 6 juni.

– Det är roligt att göra det på nytt sätt. Vi hoppas på en stor och delvis ny publik. Firandet blir ju tillgängligt för fler i karantäntider. Jag tror att programmet kan tilltala alla åldrar. Det blir en tv-produktion som håller hög kvalité, säger Lena Karsikas.

Som vanligt är kulturskolans elever ryggraden i programmet.

Det blir orkestermusik, visor och folkmusik, samt soul för första gången, och dansnummer. Gästartist blir Halla Alrefay från Falun, som rappar på svenska, arabiska och engelska.

Även högtidstalaren är ung – Andreas Magnusson från Gagnef är frontfigur för Dalarnas Fridays för Future, den miljörörelse som Greta Thunberg drog igång.

– Vi flyttar in i studion, men folk kommer att känna igen sig. Det blir fanor, men ingen parad, säger Lena Karsikas som dock avslöjar att det kan blir en liten överraskning på stan – kulturskolans blåsorkester siktar på en oannonserad flashmob.

Det traditionella välkomnandet av nya svenska medborgare kan inte genomföras digitalt. Ceremonin är inte bortglömd men framflyttad, förhoppningsvis till någon gång till hösten.

DT:s chefredaktör Helena Nyman är nöjd.

– Det känns bra att vi kan bidra till att det blir ett firande. I coronatider är det tydligt att tidningen kan spela en viktig roll i samhället. Med sajten dt.se når vi ut till många människor i hela Dalarna.

– Vi har tidigare haft ett lyckat samarbete och livesänt musikkonserter under konceptet “We have a stream”. Jag tror att den här sändningen på nationaldagen kan bli lika bra, säger Helena Nyman.