Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun får nya hoppbackar

– Men det var ändå en klar majoritet som var för. Voteringen slutade 12-3, säger kommunalrådet Mikael Rosén (M).

Inte oväntat var det representanterna från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Falupartiet som röstade emot förslaget om att bygga nya hoppbackar på Lugnet.

Alla andra partier var däremot positiva till att satsa fem miljoner kronor på två nya hoppbackar enligt ett speciellt freeridekoncept.

Beslutet är klubbat och klart. Förslaget kommer inte upp i kommunfullmäktige för någon ytterligare prövning.

Meningen är att de nya backarna - K15 och K35 - ska kunna användas till mer än att utöva backhoppning i. Svenska skidförbundet har själva i sin nya organisation utvecklat tankarna och låter backhoppningen närma sig freerideidrotterna (freestyle, snowboard och skicross).

Från kommunhåll menar man att det på Lugnet finns en bra möjlighet att omsätta denna organisatoriska tanke och forma en unik anläggning, där arenor för dessa idrotter sammanfogas till en anläggning med en tydlig målgrupp: Barn och ungdomar.

– För att nå dit måste Falu Freeridearena, där verksamheten redan är igång i den gamla slalombacken, kompletteras med nya backar. Jag är övertygad om att beslutet vi tagit kommer att betyda mycket för backhoppningen i staden och för Faluns chanser att få skid-VM 2015, säger Mikael Rosén.

För fem miljoner kronor ska två nya ungdomsbackar kunna byggas.

Men kommunalrådet Mikael Rosén hoppas att pengarna ska kunna räcka ytterligare en bit.

– Vi för diskussioner med andra parter som kan tänka sig vara villiga att gå in i projektet. YrkesAkademin AB har exempelvis visat intresse. I dag har företaget en maskinförarutbildning vid Falukrossen, men den skulle kunna flytta upp till Lugnet under bygget av de nya backarna. En del av arbetet skulle därmed kunna finansieras via arbetsmarknadspengar.

– Det är ju en hel del bergsmassor som måste sprängas bort. Vi kommer under arbetet att göra plats för ytterligare en backe, om det skulle bli aktuellt att bygga den större backen - K60 - i en framtid, säger Mikael Rosén.

Varför flyttar ni inte backarna som finns vid Kvarnberget till Lugnet?

– Helt enkelt för att de är i ett för dåligt skick för att kunna flyttas. Nu ser vi till att även fortsättningsvis ha en backhoppningsanläggning för ungdomar i stan.

Rykten gör gällande att Älvdalens kommun kan tänka sig att flytta de backar som i dag finns i Särna till Falun. Kommentar?

– Jag har haft vissa samtal med kommunföreträdare från Älvdalen om saken. Idén är intressant, men jag kan inte uttala mig om det är möjligt att flytta backarna, eller vad det skulle kosta. Skulle det bli aktuellt för vi göra en noggrann undersökning som jämför kostnaderna.

Vad säger du om den kraftfulla opinion som blåst upp mot förslaget att bygga nya hoppbackar?

– De som är emot hörs i alla fall på många sätt. Hoppbackarna verkar ha blivit en symbolfråga för många. Men jag tror också att det är många som stödjer förslaget, men som inte törs eller vill visa det under den storm som nu blåser.

Vad har du att säga om den demonstration som genomfördes i lördags?

- Vänsterpartiet brukar säga nej till allt som har med Lugnet att göra, och det var ju också vänsterpartister som talade vid demonstrationen. Jag tycker bara att det är synd att Pertti Nyberg far med summor som inte stämmer. Lars Lund talade också, men förutom att han är en av kommunrevisorerna, sitter han också som kassör i Falu SS. Det är klart att han vill pengarna går till andra saker på Lugnet.