Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun – en doughnut city

Med anledning av det förslag som lagts om byggandet av ett högt hus i Falun skulle jag vilja be de tjänstemän och politiker som handhar ärendet att ta ett steg in i 2000-talet.

När urbaniseringen tog verklig fart tiden efter andra världskriget växte städerna utåt, så kallad urban sprawl. Städerna bredde ut sig med enorma sovstäder som omgav ett på kvällar och nätter stendött centrum. Människan och staden blev bilberoende och köpcentrum lades utanför city. I stan var det ju ingen idé att ha affärer, där arbetade ju man bara.

Stadsplanerare, arkitekter, sociologer och ekologer har de senaste 20 åren istället pratat om att försöka förtäta staden. Att ha människor samlade på liten yta ger många fördelar. Minskat behov av transporter, mindre energiåtgång, ett levande centrum med kaféer, varierat kulturutbud och större blandning av boytor och affärsytor.

Jag är inte emot att man bygger höga hus i Falun. Tvärtom, det är dags för Falun att börja våga, att satsa på att skapa människovänliga miljöer. Om man går ner i centrum en vardag efter 19.00 är det dött. De enda som rör sig i staden vid den tiden är fjortisar och en och annan vilsekommen turist. Just nu verkar Falun vilja bli en doughnut city; en tom stadskärna med allting runtom. Just nu bygger vi bostadsområden som kräver att man har tillgång till bil eller utbyggd kollektivtrafik. Just nu har vi byggt ut köpcentrum runtom staden.

Jag skulle vilja se exempel på gröna höghus nere i centrum, utmed Faluån. Hus som använder sig av den senaste teknologin för att vara så miljöanpassade som möjligt. Det skulle dessutom ge oss något som det i mina ögon råder brist på i centrum; parker och gröna områden. Det skulle även bidra till att minska trafiken i centrum, mindre utsläpp och fler som promenerar i den urbana miljön.

Öppna ögonen och se att forskning och stadsplanering under 2000-talet handlar om att bygga täta, gröna städer. En förtätning av Falun skulle ge oss ett levande centrum, minskade transporter och fler sociala och kulturella mötesplatser.

Pontus Dahllöf

är Falubo sedan år 2000. Han är inte medlem i något parti (håller dock grönt som sin färg) utan skriver mer som en samhällsintresserad medborgare. Han är också lärare i kulturhistoria, därav hans intresse för stadsutveckling. 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel