Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falujägare blev attackerad av vildsvin

Marcus Söderberg gav sig ut på grävlingsjakt under tisdagskvällen. Under premiärjakten dök dock en otrevlig överraskning upp. Från ingenstans kom vildsvinsattacken.

Det var sent under tisdagskvällen som Marcus Söderberg och hans jämthund Nova gav sig ut i skogen. Grävlingsjakten hade dragit igång under måndagen den första augusti och Marcus var ivrig att få ge sig ut.

– Vi befann oss i Aspeboda, bara ca 2-3 kilometer hemifrån. Jag skulle ut själv, något jag oftast inte brukar göra, men igår blev det av en händelse så. Jag skulle bara göra ett snabb-släpp, se om det kunde bli någonting. Allt för att få träna hunden lite.

Och träning blev det för Nova, kanske gick det lite väl vilt till när det plötsligt kom att handla om attack. Det gick ungefär tio - femton minuter efter att hon släpps lös, som hon fick upp vädring på något i buskaget. Men det var ingen grävling, istället var det en stor vildsvinssugga.

– Allt skedde så fort, så jag hann knappt med. Jag sköt två smällar i backen, och tänkte egentligen aldrig på att skjuta på grisen. Jag föll i backen ganska omgående när vildsvinet sprang på mig. Vildsvinet attackerade mot vaderna. Det var som om en liten golf kom och körde över mig.

Vildsvinet gav sig inte så lätt, den kom tillbaka en andra omgång också och körde över Marcus igen. Den här gången blir Marcus skadad i handleden och i vänster arm. Vildsvinet lyckas även få in en tugga eller två i hans ena byxbenen. Som tur var kom hunden Nova till undsättning i det här skedet.

Nova bet tag i grisen tillbaka och motade sakta bort den. Marcus händelserika natt var dock ännu inte slut. Nästa etapp kom att bli att försöka ta sig därifrån. Han hade blivit så pass skadad av vildsvinssuggans framfart att han inte kunde röra sig.

– Jag kunde inte röra alls på vänster arm, jag kunde bara röra lätt på ena benet, men jag kunde inte ta mig upp mer än till sittande. Det var väl egentligen inte så mycket att fundera på, jag fick ringa SOS.

Som tur var hade han mottagning och kunde ringa där ute i skogen. SOS svarade och skickade ut ambulans. Dessvärre var att Marcus befann sig så pass långt ute i skogen, bortanför en vägbom, vilken räddningstjänsten inte kunde ta sig förbi. Marcus fick alltså på egen hand försöka förflytta sig tillbaka ut mot vägen och ambulansens om möjligt. Med bössan i högerhanden och hundkopplet snurrat runt högerbenet fick Marcus försöka krypa bort till vägkanten. Väl där kunde ambulansen komma till hans undsättning med fyrhjuling.

Marcus är lite chockad över händelsen men känner ändå att han hade tur i oturen, då Nova var med och hjälpte honom.

– Det var väl Nova som gjorde så att vildsvinet släppte tillslut. Det är henne jag har att tacka. Jag vet inte vad som hade hänt om jag inte hade haft hunden med mig.