Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluföretag skrotar friskvård – satsar på livsvård

Friskvårdstimme ersätts med livsvårdstimme.
Panang Kommunikation i Falun tar hälsoarbetet inom företaget ytterligare ett steg.

– Vi har en periodvis stressig arbetsmiljö och även om fysisk hälsa kan hjälpa till att hantera stress bättre, så tyckte vi att den psykologiska aspekten saknades, säger Panangs VD Jonas Grenfeldt, i ett pressmeddelande.

Därmed skrotas friskvården och satsningen nu fokuseras på kort och gott livsvård.

Livsvårdspolicyn som nu införs innebär att de anställda inte längre måste utföra fysisk träning på sin lediga timme.

LÄS ÄVEN: Anställda får poäng när de tar rast

Timmen kan istället läggas på att gå på utställning eller konsert, fika med vänner eller hämta barn lite tidigare på dagis eller i skolan.

– Men vi vill inte att man använder den för att utföra vardagsärenden, säger Jonas Grenfeldt.

– Det handlar om att göra saker som får en att varva ner och må bättre mentalt. Forskning har till exempel visat att många, framför allt män, har få kompisar att prata med och att de träffas sällan – något som kan få en att må dåligt. Därför avsätter jag gärna en timmes betald arbetstid i veckan om det kan få mina kollegor att hinna med en gammal vän, förklarar han.

Året ut kommer försöket med livsvård att pågå på Panang Kommunikation.

Dessa aktiviteter ska, enligt pressmeddelandet, kompletteras med föreläsningar, erbjudande om sjukvårdsförsäkring och andra aktiviteter som påverkar mental hälsa.

– Vårt arbete med friskvård för två år sedan gav väldigt bra effekt när det kommer till fysisk rörelse och träning, och i fjol låg medianen på två sjukdagar per anställd och år, säger Jonas Grenfeldt.

– I år uppmärksammar vi den andra delen av hälsa och försöker jobba mer holistiskt med att må bra genom hela livet.

LÄS ÄVEN (PLUS): "Ingen ångrar att de jobbat för lite"