Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluföretag lanserar tv-serie för barn i hela världen

Nu lanseras Sveriges första 3D animerade tv-serie, Stadens hjältar rycker ut i världen.
Det är Faluföretaget Ruta Ett som producerar serien som sålts till ett flertal länder i världen.

Efter fyra års utveckling och produktion står vd Pelle Ferner och övriga i barnmedieföretaget Ruta Ett DVD AB inför fullbordat faktum. Deras TV-serie, Stadens hjältar, lanseras nu internationellt. Sedan ett par veckor tillbaks ligger serien som nummer ett hos Toon Goggles i USA och Kanada, då under namnet Heroes Of The City.

– Den sista juni färdigställde vi en komplett serie, det är 26 avsnitt och då blir den internationellt säljbar. Den rullar vi ut i världen just nu, säger Pelle Ferner när vi träffar honom i studion på Magasinet.

Serien har nått ut till 19 länder med målet att nå 40 länder innan året är slut. Det är inte fråga om att luta sig tillbaka nu när lanseringen rullat i gång. Produktionen av barnböcker utifrån tv-serien är i full gång.

Idén att göra en egen tv-serie kom 2007 när företaget gjorde barnböcker och film åt Rabén-förlagen.

– Vi tänkte att vi kanske göra något åt oss själva. Vi såg att branschen hade svängt, i dag går boken, filmen, spelet och Internet samman och blir en och samma. Man får möjlighet att köpa upp alla rättigheter. Så vi började göra böcker och DVD. Så började vi göra en tv-serie och kände att vi nog skulle kunna få ut den på en internationell marknad. Då stod det klart att det var 26 avsnitt som gällde, och vi hade fyra, säger Pelle Ferner och skrattar.

För att slippa sälja för varenda krona de producerade för valde man att ta in riskkkapital..

Det är Pelle Ferners hustru Elin Ferner som skrivit de flesta avsnitten.

– Den är lugn och skön, barnen ska bli lugna och trygga i stället för uppvarvade, säger Pelle Ferner.

I serien får vi möta Pelle Polisbil och Bella Brandbil som tillsammans med invånarna i den lilla staden släcker bränder, hittar tjuvar och löser olika mysterier.

– Jag har en bas som barnen känner igen sedan lägger jag till en liten händelse, säger Elin Ferner.