Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluföretag inför sex timmars arbetsdag

Produktionsbyrån Background i Falun ser konkurrensfördelar med färre arbetstimmar.
Som ett bland få företag i landet lanserar man därför sex timmars arbetsdag för de anställda, med bibehållen lön.

Ägarna till produktionsbyrån Background, Gabriel Alenius och Jimmy Nilsson, säger att man vill bli en mer attraktiv arbetsgivare, locka ny kompetens och satsa hårdare som företag. Och tror att sex timmars arbetsdag kan innebära en konkurrensfördel för företaget.

– Vi har vridit och vänt på idén och såg att det kanske inte vore helt omöjligt. Det finns rätt mycket spilltid om dagarna då man fikar, sköter privata ärenden eller sitter med sin facebook. Saker som tar tid från fokus på arbetet. Med det här försöker vi reducera spilltid och flaskhalsar, säger Jimmy Nilsson.

Företaget levererar grafisk produktion och digitala presentationer. En bransch där de flesta efter utbildning hamnar i storstadsregioner. Man ser därför sex timmars arbetsdag som en konkurrensfördel, att det kan locka fler att söka sig till arbetsplatsen.

– Kompetensen hamnar mest i storstäderna, men många har utbildat sig här och kanske vill återvända. Men vi gör det naturligtvis också för att kunna behålla den personal vi har. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och kan satsa på ett helt annat sätt när vi vet att personalen trivs och vill stanna, förklarar Gabriel Alenius och fortsätter:

– Vi försöker nu reducera spilltid och optimera arbetsflödena. Vi verkar i en kreativ bransch och det kan vara svårt att fokusera i åtta timmar. Både vi och personalen har dessutom en aktiv fritid, och hinner man inte med allt uppstår en stress. Och det känns som om personalen verkligen är med på det här.

Han förklarar att de anställda nu från och med september alltså får gå hem tidigare från arbetet. Och säger att man till att börja med kommer att testa idén under nio månader, med utvärdering var tredje månad.

– Faller det väl ut kommer vi att permanenta idén. Men vi vill först se hur vi tycker att det fungerar, hur kunderna tycker att det fungerar och se så att det också är ekonomiskt hållbart.

Jimmy Nilsson förklarar också att man har respekt för att väldigt få har genomfört en omställning till sex timmars arbetsdag och man inte riktigt vet hur det kommer att fungera.

– Vi vill växa som företag och hitta fler medarbetare med rätt kompetens. Men vi är också ödmjuka i det här. Vi säljer ju tid och ska leverera samma jobb som vi gör i dag på färre timmar. Men vi kände att vi ville hitta på något nytt och tror att det här faktiskt kan fungera.