Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falufilmare i brett konstprojekt

Efter nio månaders arbete kan konstprojektet "Natten" presenteras. Projektet är ett samarbete mellan flera musiker och konstnärer från olika delar av Sverige. Bakom filmen som står Niklas Nieminen och Viktor Persson från Falun.

Annons

– Just nu känns det tomt, arbetet har varit så intensivt fram till lanseringen, säger Viktor Persson som tillsammans med Niklas Nieminen driver produktionsbolaget Anno 800.

De träffades under gymnasieåren då båda var elever på Lugnetskolans medieprogram i Falun. Senare har de läst film/foto och audiovisuell produktion på Högskolan Dalarna.

– Vi kom i kontakt med musikern Magnus Bergman, som initierat projektet, när vi gjorde en film för Peace&Love, säger Niklas Nieminen.

Niklas och Viktor reste ned till Magnus gård på Öland och gjorde en dokumentär om musikern och de val han gjort för att leva närmare naturen.

"Natten" handlar delvis om samma sak, att leva "med" i stället för "mot" naturen. Och om hur vi behandlar varandra och planeten.

Projektet bygger på ett 13 minuter långt musikstycke skapat av Bergman där han sjunger tillsammans med Saga Björling.

– Upprinnelsen till projektet är en reaktion på det som händer i världen just nu och även om budskapet är tungt och målar upp en kuslig framtid är förhoppningen den motsatta, säger Bergman i ett uttalande.

Nieminen och Persson har använt sig av en rad olika tekniker i filmen, som är uppbyggd i kollageform med animeringar, stillbilder, skuggspel, film och historiskt material. Många av grundscenerna är filmade på olika ställen i Falun.

– Grundberättelsen hade vi ganska snart, men det var en utmaning att få hela filmen att leva eftersom den är så pass lång. Men vi har jobbat mycket och tycker att vi lyckats, säger Niklas.

– Målet är så klart att folk ska beröras, reagera och tänka efter.

Förra veckan lanserades filmen på Youtube (se filmen här) och på Spotify finns två versioner av musiken.

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar från DT Kultur.

Följ kulturens recensioner och reportage: gilla DT Kultur på Facebook.