Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falubördig på jorden-runt-resa

I senaste numret av tidskriften Populär Historia finns ett uppslag med en stor bild och artikel om den tyska äventyraren Clärenore Stinnes som var en framgångsrik rallyförare på 1920-talet.

År 1927-1929 gjorde hon en jorden-runt-resa i en två ton tung Adler Standard 6. Resan tog två år och sponsrades av hennes far, Hugo Stinnes, som var en industrimagnat i Tyskland.

På bilden i tidskriften (nummer 1 år 2020) poserar miss Stinnes bland annat tillsammans med Carl-Axel Söderström (längst till höger) som följde med på jorden-runt-resan som fotograf och kartläsare.

Det som inte framgår av Populär Historias artikel är att Söderström var född dagen före julafton år 1893 i Korsnäs utanför Falun. Egentligen var han filmfotograf och hade utbildat sig vid Pathé Fréres filial i Stockholm. Bland hans arbetsgivare fanns exempelvis som laboratoriechef vid Christiania Film Co men även Svensk Filmindustri.

Filmer där Söderström anges som ansvarig för filmfotot är exempelvis "En vinternatt" (1917), "Baron Olson" (1920) och "Skeppargatan 40" (1925).

År 1923 gifte sig Söderström med tyskättade Getrud Martha Vahl. Paret fick inga barn.

Däremot uppstod tycke med rallyesset Cläerenore Stinnes under deras två år långa jorden-runt-resa. En kort tid efter det att de kommit hem från resan skiljde sig Söderström från sin hustru och bara några månader senare gifte sig Söderström och Stinnes.

Cläerenore Stinnes hade kört sin första rallytävling år 1924 och vid tidpunkten för jorden-runt-resan hade hon vunnit 17 lopp.

Jorden-runt-färden dokumenterade Söderström och Stinnes i boken "5 000 mil i bil: Två år vid ratten på färd jorden runt".

Efter giftermålet med Söderström bosatte sig Cläerenore Stinnes i Sverige. Tillsammans fick de tre barn. Hon var född år 1901 och avled 1990.

Falubördige Carl-Axel Söderström avled 1976 i Nyköping.

Källor: Populär Historia, Wikipedia.