Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluadvokat representerar narkolepsidrabbade barn

Faluadvokaten Mats Wikner kommer att representera barn och ungdomar som fått narkolepsi av svininfluensavaccinet Pandemrix. Steg ett är att få svenska staten, som uppmanade folk att vaccinera sig, att gå med på att ersätta de drabbade.

Det var under sommaren 2009 som regeringen beslutade att klassificera svininfluensan H1N1 som en allmänfarlig sjukdom, med den utbredda vaccineringen av svenska folket som följd. Två år senare har Läkemedelsförsäkringen fått in 205 anmälningar kopplade till Pandemrix varav 96 gällde narkolepsi. En klar majoritet av dem är under 20 år. Läkemedelsförsäkringen, som skapats genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag i Sverige, tar emot anmälningar från personer som lidit skada av läkemedel.

– Man kan få ersättning från Läkemedelsförsäkringen om man kan göra sannolikt att man blivit sjuk på grund av ett läkemedel. Beviskraven är lägre än för vanliga skadestånd, förklarar Mats Wikner.

Problemet är att de skador som Pandemrix åsamkat är så stora att de inte kan täckas av de 150 miljoner som Läkemedelsförsäkringen maximalt betalar ut.

– Vissa barn kommer att bli helt arbetsoförmögna. Räknar man med inkomstbortfall och ersättning för lyte och men blir det runt 13-14 miljoner per barn. I det värsta scenariot krävs en miljard för att ersätta alla.

Med anledning av detta har Mats Wikner och Narkolepsiföreningen skrivit till Socialdepartementet för att få staten att garantera de drabbade barnen full ersättning.

– Läkemedelsförsäkringen har redan erkänt runt 60 fall och kommer att hjälpa till med skaderegleringen om staten tar på sig detta.

Inom kort ska Mats Wikner träffa de drabbade för att gå igenom alla individuella ersättningsanspråk. Det är Narkolepsiföreningens cirka 60 medlemmar han företräder. Runt fem stycken finns i Dalarna.

Nu behöver Mats Wikner veta vilka ramar som gäller. Därför ligger han på Socialdepartementet om att snabbt ge besked om ersättning till de drabbade.

– Det är deras liv vi pratar om, att de kan få ett rimligt liv trots besvären. Det viktiga nu är att staten tar sitt ansvar.