Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluadvokat fick bluffaktura – vill varna andra för "Bolagsupplysningen"

Henrik Jalkenäs, advokat i Falun, har fått bluffakturor skickade till sig från ett företag som kallar sig "Bolagsupplysningen".
Han vill nu varna andra, och råder de som fått blanketten att slänga den i soporna.
– Men har man redan skrivit under och får en faktura ska man bestrida den.

Hör Henrik Jalkenäs berätta om och visa bluffakturorna:

Bluffakturor eller fakturabedrägeri handlar om att man krävs på betalning för en tjänst eller vara som man antingen inte beställt eller som man inte fått levererad. Det kan vara en försäljare som anser att man beställt något, fast man inte har det.

Just nu cirkulerar bluffakturor från "Bolagsupplysningen" i Falun. De brev de skickar ut ser ut som ett formulär som ska skickas in med kompletterande uppgifter om exempelvis adress. I det finstilta framgår det att man genom att skicka in blanketten förbinder sig till ett avtal.

Bolagsupplysningen finns på Svensk Handels varningslista sedan 2014 och närapå 1500 personer har kommenterat deras bedrägerier eller försök till bedrägerier.

Läs även: Konsumentvägledare varnar för bluffakturor

Henrik Jalkenäs, advokat på Sylwan & Fenger-Krog i Falun har fått tre brev från "Bolagsupplysningen" de senaste dagarna: till hans egna bolag, hans enskilda firma och advokatfirman.

– Får man ett sådant brev är det bara att slänga. Men har man redan skrivit under och skickat in och sedan får en faktura, så ska man bestrida den, säger Jalkenäs.

LÄS ÄVEN: Läs alltid det finstilta

Blanketten från "Bolagsupplysningen" är utformad för att likna svenska myndigheters. Loggan i vänstra hörnet påminner exempelvis om Försäkringskassans och uppmaningen "dags att komplettera" för direkt tankarna till Skatteverkets "dags att deklarera".

Formuläret ser vid en första anblick väldigt seriöst ut, men i det finstilta framgår det att man förbinder sig till ett tvåårigt avtal till en kostnad av nästan 5000 kronor årligen.

Kronofogden skriver på sin hemsida att man ska polisanmäla och bestrida bluffakturor. I Sverige är det sedan upp till företaget att driva ärendet till tingsrätten, där bevisbördan ligger på företaget att visa att avtal ingåtts. (Bolagsupplysningen ser i det här fallet ut att driva saken i estnisk domstol.)

Henrik Jalkenäs är dock övertygad om att företaget inte skulle driva saken vidare.

– Det är tomma hot, anser han.

– Men det är säkert många som blir rädda och betalar. Och är det en av tio som går på det tjänar de stora pengar.

DT har varit i kontakt med Bolagsupplysningen, som endast lämnar kommentar via E-post. Avdelningschef Ingrid Ilsjan dementerar via mail att de skickar bluffakturor:

– Alla fakturor vi har skickat är till våra kunder som givetvis tecknat ett avtal med oss.

LÄS ÄVEN "Erbjudandet var en maskerad faktura"

LÄS ÄVEN Bolagsupplysningen försöker igen