Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommuns budget för Svenska skidspelen sprack ännu en gång

Falu kommuns kostnader för att iordningställa en tävlingsklar arena för Svenska skidspelen 2016 blev betydligt dyrare än vad som var budgeterat.
Men det är inte första gången det händer.
Det visar sig nämligen att budgeten sprack ordentligt även 2010, 2011, 2012 och 2013...

Annons

Kultur- och fritidsnämnden hade i mars ett periodiserat underskott på 2 miljoner kronor, där cirka 1,3 miljoner kronor beror på att kostnaderna för att få till en tävlingsklar arena på Lugnet vida överstiger den budget som fanns avsatt för det hela.

I årets budget fanns 980 000 kronor avsatt för iordningsställandet, men kostnaderna landade i stället på 2,2 miljoner kronor.

Pengarna har använts till snöproduktion, spårpreparering, uppsättning av vallabodar, staket, skyltar och allt annat som hör till för att få skidstadion i ordning för världscuptävlingarnas genomförande.

– Vi har fått öronmärkta pengar för att göra en uppgift, och prioriterar inte bort något annat på grund av det här. Vi räknar med att kommunledningen kommer att täcka upp underskottet som har blivit, säger nämndordförande Jonas Lennerthson (S).

Nu visar det sig att det inte är första gången som budgeten spricker när det gäller iordningsställandet av skidstadion inför skidspelen.

Det verkar mer vara en tradition.

När DT begär ut kostnader och budget för Svenska skidspelen åren 2010-2013 (2014 var det för-VM och 2015 skid-VM) visar det sig att budgeten inte har hållits en enda gång!

Den budgeterade nivån har hela tiden varit på 980 000 kronor, trots att kostnaderna legat på en betydligt högre nivå än så.

2010 var kostnaderna utöver budget 972 000 kronor, 2011: 244 000 kronor, 2012: 771 000 kronor och 2013: 990 000 kronor.

– Vi har vetat länge att den budgeterade nivån inte räcker till, men har en överenskommelse med skidspelsorganisation om hur arenan ska se ut. Vi har haft diskussioner med kommunalråd och kommundirektör om nivån, men fått tillbaka att vi ska se till att det blir bra, så löser vi ekonomin sedan. Men just nu har vi inga pengar på kontot, därav underskottet, säger Jonas Lennerthson (S) och fortsätter:

– Svenska skidspelen är viktiga för Falun, och det gäller att vi kan presentera en bra produkt utåt. En tävlingsarena i bästa författning ingår i detta.

Ser man till årets tävlingar var det framför allt kostnaderna för vallabodar som stack i väg, enligt Lugnetchefen Tomas Jons.

– Fler åkare och nationer fanns på plats i år, vilket gjorde att behoven av vallabodar ökade. Tidigare år har Falun haft världscupfinaler och då har antalet åkare varit begränsade till 50 på herrsidan och lika många på damsidan. Nu hade vi dubbelt så många åkare på plats, och därmed fler nationer representerade, säger Jons.

Läs också: Svenska skidspelen fick mest i evenemangsstöd

Läs också: Splittring i S gällande Beyond skiing

Läs också: Konkurrensverket granskar bygget av ungdomsbackarna

Läs också: Nu kommer han ut med ny bok om skidspelen