Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun vill inte betala Dalatrafik

Samarbetet mellan Falu kommun och Dalatrafik fungerar inte som det ska.
Nu hotar kommunen med att hålla inne betalningen för hela eller delar av fakturor, som Dalatrafik skickar för kollektivtrafiken.

– Just nu har vi ingen aning om vad busstrafiken i kommunen kommer att kosta i år, och det är ohållbart att ha det så, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S), som också är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Vid nämndens senaste sammanträde fördes en diskussion om kollektivtrafikens ekonomi.

– Vi arbetar hårt för att nämnden ska hålla sin budget, men just nu räknar vi med att kostnaderna för kollektivtrafiken kommer att ge ett underskott på 11 miljoner kronor mot budget, säger Jonny Gahnshag.

Kommunen är inte nöjd med hur Dalatrafik sköter sin redovisning och fakturering för kollektivtrafiken i Falun.

En enig nämnd beslutade därför att kontakter snarast ska tas med Dalatrafik.

– Vi kommer meddela Dalatrafik att Falu kommun endast kommer att betala fakturor upp till de belopp, som motsvarar den budget som Dalatrafik meddelade inför 2015. Det innebär att betalning för hela eller delar av fakturor kan hållas inne till dess att Dalatrafik kan presentera en hållbar helårsprognos för resandeutveckling och Falu kommuns trafikkostnader, säger Jonny Gahnshag.

Fem månader har gått av 2015 och kommunen har fortfarande inte fått någon helårsprognos av Dalatrafik.

– Dessutom är det så att de senaste månadernas fakturerade kostnader är högre än den budget som bolaget tidigare har presenterat, säger Jonny Gahnshag.

Vid nämndens sammanträde togs ett beslut om att presidiet tillsammans med berörda tjänstemän ska begära ett möte med Region Dalarna, Dalatrafiks ägare, för att diskutera igenom den uppkomna situationen.

– Nämnden är fullt enig om att vi måste göra något åt saken, säger Jonny Gahnshag.