Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun tar över VM-bolaget för 13,9 miljoner kronor

VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - kommer att finnas kvar med Falu kommun som ensam ägare.
Kommunen köper nämligen skidförbundets och Svenska skidspelens aktier i bolaget för 13,9 miljoner kronor.

Annons

– Vi har förhandlat ett tag med skidförbundet vad de ska ha för sina aktier i bolaget och är nu överens. Ett avtal ska finna färdigt till kommunstyrelsens sammanträde den 10 november, säger kommunalrådet Mats Dahlström (C).

VM-bolaget bildades av Falu kommun tillsammans med Svenska skidförbundet, efter att Falun tilldelats skid-VM 2010.

I ett senare skede gick även Svenska skidspelen AB in som minoritetsägare. De nuvarande ägarförhållandena är Falu kommun 45 procent, skidförbundet 45 procent samt skidspelen 10 procent.

VM-projektet är nu avslutat, men VM-bolaget kommer att finnas kvar med Falu kommun som enda ägare.

Främst handlar det om hur tillgångarna, inte minst VM-vinsten, ska hanteras framöver.

VM-bolagets vinst blev cirka 47 miljoner kronor, före dispositioner och skatter, och bland tillgångarna finns även det så kallade VM-huset invid skidstadion på Lugnet.

För att kommunen ska kunna disponera sin del av resultatet på bästa sätt, har de inblandade kommit fram till att den mest praktiska lösningen är att kommunen blir ensam ägare till bolaget.

Eftersom Svenska skidspelen inte har någon rätt till vinsten, löses deras aktier in till det nominella värdet av 200 000 kronor.

Värdet på Svenska skidförbundets aktier är kopplat till deras andel av vinsten i bolaget, och en särskild överenskommelse behövs för att bland annat beakta hur gällande skattregler påverkar värdet på skidförbundets andel av vinsten.

Kommunalrådet Mats Dahlström (C) har tillsammans med oppositionsrådet Mikael Rosén (M) genomfört förhandlingar med skidförbundet.

Enligt uppgörelsen betalar kommunen 13,7 miljoner kronor för skidförbundets aktier.

– Vi har haft olika idéer vad VM-vinsten ska användas till. Skidförbundet vill ha ut sina pengar och lägga dem på verksamheten. Från kommunens sida tittar vi på ett antal olika områden att lägga pengarna på. Nu gör vi den här bodelningen, vilket ger kommunen en chans att använda VM-bolaget även framöver, säger Mats Dahlström.

Ett beslut är redan taget om att VM-bolaget ska lägga 3 miljoner kronor på nya ungdomshoppbackar på Lugnet.

Vilken påverkan får bolagsuppgörelsen för det beslutet?

– Större delen av investeringen kommer att belasta kommunens del av vinsten. Uppgörelsen innehåller en mängd olika parametrar, och sammantaget anser vi att det för kommunen är mest fördelaktigt att göra på det här sättet, säger Mats Dahlström.

I nuläget föreslås också att VM-bolaget även fortsättningsvis ska vara organisatoriskt placerat utanför kommunens bolagskoncern.