Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun tappar sina NIU-utbildningar i friidrott och innebandy

Skolverket har kommit med sitt besked.
Falu kommun tappar sina NIU-utbildningar i innebandy och friidrott, och kan få tillbaka dem tidigast hösten 2018.
– Det känns inget bra att tappa NIU, säger Jonatan Block, kommunens barn- och utbildningschef.

Annons

Det var för några veckor sedan som DT kunde berätta att Falu kommun riskerade att inte längre få bedriva nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU), för innebandy och friidrott vid Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet.

Genom ett administrativt misstag missade kommunen i januari 2014 att söka godkännande från Skolverket att bedriva utbildningarna.

I maj 2014 var verket på nytt i kontakt med skolförvaltningen och meddelade att en extra ansökningsperiod fanns tills den 13 juni 2014.

Men trots uppmaningen skickades aldrig någon ansökan in från Falu kommuns sida.

LÄS OCKSÅ: Falu kommun glömde skicka in ansökan

– Vi har missat att skicka in ansökan, det har helt enkelt ramlat mellan stolarna. Det känns helt onödigt och självklart kommer vi att se över våra rutiner för att något liknande inte ska hända igen, säger Jonatan Block.

I början på mars gjorde barn- och utbildningschefen en skrivelse till Skolverket, där han förklarade det uppkomna läget och sökte ett tillstånd för att få bedriva NIU-verksamheten vidare.

LÄS OCKSÅ: Falu kommun måste betala 32 miljoner till friskolorna

Nu har Skolverket kommit med sitt beslut: Ansökan avslås på grund av att den har kommit in för sent. Verket tar inte hänsyn till vad som hänt under 2014.

I beslutet skriver verket: "Ansökan om att få bedriva NIU-utbildning för friidrott och innebandy från höstterminen 2015, 2016 och 2017 är därmed för sent inkommen. Skolverket prövar därför inte ärendet."

Ett hårt slag mot kommunen - men framför allt för alla de elever som drabbas.

– De som går i trean på gymnasiet nu hinner gå färdigt sin NIU-utbildning. För de som går i ettan och tvåan upphör den. Någon NIU-start blir det inte heller till hösten. Det känns naturligtvis inget bra. NIU har betytt mycket för kommunen och eleverna, säger Jonatan Block.

Vad händer nu?

– De elever som går på NIU eller skulle ha börjat på NIU, kommer till att börja med få ett erbjudande att gå på LIU i stället.

När kan Falu kommun tidigast få tillbaka NIU-utbildningarna?

– Nästa ansökningsmöjlighet är i januari 2017, vilket betyder att vi kan bedriva NIU-verksamhet tidigast från höstterminen 2018.

LÄS OCKSÅ: Falu kommuns gymnasieskolor allt populärare