Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun minoritetsägare i Svenska skidspelen AB

Det är nu helt klart att Falu kommun blir minoritetsägare i nya Svenska skidspelen AB.
Kommunen tecknar sig för 225 aktier i bolaget till en kostnad av 112 500 kronor.

Annons

– Vi får ingen avgörande del i bolaget, men får insyn i bolagets verksamhet, vilket är viktigt då vi lämnar årliga bidrag till genomförandet av världscupen, säger kommunalrådet Mats Dahlström (C).

Under det gångna året har en dialog förts om hur världscupen ska arrangeras och organiseras, samt vilka roller de olika organisationerna ska ha.

Ett principdokument, som beskriver detta, togs fram tidigare i år och godkändes av kommunfullmäktige i april.

Svenska Skidspelen AB ägdes tidigare helt och hållet av de tolv medlemsföreningarna, men får nu Svenska skidförbundet som huvudägare.

Skidförbundet kommer att ha 51 procent av aktieinnehavet, skidspelsföreningarna behåller 40 procent och kommunen tar hand om återstående 9 procent.

I juni fattade kommunfullmäktige ett beslut om att Falu kommun skulle teckna sig för aktier i det nya bolaget.

Efter det har skidspelsföreningarna och Svenska skidförbundet behövt reglera ytterligare förutsättningar i samarbetet, vilket medfört att aktieägaravtal, bolagsordning och värdet av aktierna har förändrats.

För Falu kommuns del innebar detta att kostnaderna för aktierna steg med 11 500 kronor, från 101 000 kronor till 112 500. Något som kommunfullmäktige sa ja till vid torsdagens sammanträde.

Vänsterpartiet yrkade på avslag.

– Vi har varit emot bolagsbildningen från början, säger Patrik Liljeglöd.

Folkpartiets Svante Parsjö Tegnér tryckte på att bolaget, med kommunen som minoritetsägare inte omfattas av offentlighetsprincipen.

– Nu är avtalet i hamn och vi ska se till att bevaka våra intressen, säger Mats Dahlström.

Enligt aktieägaravtalet ska bolagets verksamhet bestå av att utveckla och genomföra arrangemang vid nationalarenan Lugnet. Parterna är överens om att bolaget inte ska engagera sig i idrottsliga arrangemang utanför Falu kommun.

Styrelsen i bolaget kommer att sex ledamöter. Skidförbundet har rätt att utse styrelsens ordförande och även verkställande direktör för bolaget. Skidförbundet kommer att ha tre ledamöter, skidspelsföreningarna två och kommunen en ledamot.

Enligt avtalet ska Falu kommun ansvara för att nationalarenan Lugnet är en tävlingsklar arena i samband med arrangemang.

Falu kommun åtar sig också att lämna ett årligt ekonomiskt stöd till bolaget och föreningarna om 820 000 kronor per år. Enligt överenskommelsen ska, under de tre första åren, 250 000 kronor av stödet gå till att stödja en kanslitjänst för föreningarna.

Parterna är också överens om att skidspelsgeneralen Anki Kjellberg ska kvarstå i en projekt/visstidsanställning, om 80 procent, fram till den 30 april 2016, samt att parterna under mars månad 2016 ska diskutera och gemensamt ta ställning till huruvida anställningen ska övergå i en tillsvidareanställning eller inte.