Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun får 30 miljoner av vinsten från skid-VM

I maj presenterades ett preliminärt resultat på 42 miljoner kronor för VM-bolaget.
Men vinsten blev högre än så.
Det slutgiltiga ekonomiska resultatet landar nämligen på 47 miljoner kronor före dispositioner och skatter.

Annons

– Nu sätter vi punkt för VM-projektet, och det känns bra att kunna presentera en vinst som överträffar alla förväntningar, säger VM-generalen Sven von Holst.

På måndagen hölls det sista styrelsemötet för VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - och där redovisades bland annat det slutgiltiga ekonomiska resultatet.

Och det visade sig alltså vara 5 miljoner kronor bättre, än det preliminära resultat som presenterades i maj: 47 miljoner kronor mot 42 miljoner kronor.

– Vi anade redan i maj att resultatet skulle kunna bli ännu bättre, och det blev det också, säger Sven von Holst.

Var har ni hittat de nya pengarna?

– I våras hade vi inte fått in alla biljettintäkter, och de visade sig vara högre än vad vi trodde då. Dessutom blev kostnaden för avetableringen betydligt lägre än beräknat.

VM-bolaget konstaterar också att näringslivet visade ett stort intresse för evenemanget, vilket visar sig av att sponsorintäkterna blev högre än budgeterat.

– Vi gör ett bra resultat, inget snack om saken, säger Sven von Holst.

VM-bolagets vinst tar de båda huvudägarna Falu kommun och Svenska skidförbundet hand om.

Falu kommun får 65 procent av vinsten, eller drygt 30,5 miljoner kronor. Skidförbundet får drygt 16,5 miljoner kronor.

– Men resultatet är före dispositioner och skatter. Vad kommunen och förbundet gör med pengarna är deras sak. Vi i bolaget har nu gjort vårt, och lämnat över pengarna, säger Sven von Holst.

VM-projektet är nu avslutat.

Det som återstår att göra för Falun är att slutrapporten "Final report" ska skickas ut till internationella skidförbundet (FIS) och till deltagande nationer. Dessutom ska Falun göra en slutpresentation vid FIS-kongressen våren 2016.